LISTA

Principalelor activitati privind pregatirea economiei, populatiei si a teritoriului pentru aparare, care potrivit actelor normative in vigoare, stau in (sau si in) raspunderea consiliilor locale si agentilor economici si care fac obiectul activitatii Comisiei pentru probleme de aparare

 

LEGE nr.477 din 12 noiembrie 2003

privind pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare

EMITENT:     PARLAMENTUL;
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 824 din 20 noiembrie 2003;

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

 

CAP. I - Dispozitii generale

ART. 1

(1) Pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare este parte componenta a securitatii nationale si are la baza prevederile Constitutiei, ale legilor tarii si ale documentelor privind planificarea apararii nationale, precum si obligatiile asumate de Romania prin tratate si alte intelegeri internationale.

(2) Pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare cuprinde ansamblul de masuri si de actiuni care se stabilesc si se realizeaza din timp de pace, in vederea utilizarii potentialului economic si uman al tarii, pentru satisfacerea nevoilor de aparare si asigurarea continuitatii activitatilor economico-sociale in caz de mobilizare sau de razboi.

(3) Resursele materiale, umane si financiare prevazute a fi utilizate in caz de mobilizare sau de razboi pot fi folosite si la instituirea starii de urgenta si a starii de asediu, conform legii.

ART. 2

Pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare se asigura de catre autoritatile publice, conform competentelor stabilite prin lege.

ART. 3

Guvernul raspunde de pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare si asigura aplicarea masurilor referitoare la aceste domenii, potrivit legii, hotararilor Parlamentului si ale Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, scop in care:

a) organizeaza, coordoneaza si controleaza activitatea ministerelor si a celorlalte autoritati ale administratiei publice;

b) stabileste sistemul de prioritati si de alocare a resurselor pentru aparare;

c) inainteaza spre aprobare Consiliului Suprem de Aparare a Tarii proiectul planului de mobilizare a economiei nationale pentru aparare, proiectul programului cu obiectivele de pregatire operativa a teritoriului pentru aparare si proiectul bugetului de stat pentru razboi;

d) aproba planul de pregatire a economiei nationale pentru aparare si stabileste masuri pentru aplicarea acestuia;

e) asigura resursele materiale, umane si financiare necesare pregatirii economiei nationale si a teritoriului pentru aparare;

f) asigura aplicarea planului de mobilizare a economiei nationale pentru aparare.

ART. 4

(1) Pentru indeplinirea atributiilor care revin Guvernului privind pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare, in subordinea acestuia functioneaza Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, denumit in continuare Oficiu.

(2) Oficiul este incadrat cu personal militar si cu specialisti civili.

(3) Organizarea, functionarea si atributiile Oficiului, in timp de pace si razboi, se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

 

CAP.II - Pregatirea economiei nationale pentru aparare

SECTIUNEA 1

Sistemul de prioritati si alocare a resurselor pentru aparare

ART. 5

Sistemul de prioritati si alocare a resurselor pentru aparare reprezinta ansamblul de reglementari prin care se stabilesc responsabilitatile ce revin autoritatilor publice, institutiilor publice si agentilor economici, criteriile pentru stabilirea produselor si a serviciilor cuprinse in contractele prioritare, modul de constituire a resurselor si de esalonare a alocarii acestora, precum si drepturile si obligatiile agentilor economici furnizori, in vederea satisfacerii in regim de urgenta a nevoilor de aparare.

……………………….

ART. 10

(1) Pentru satisfacerea cererilor de produse si servicii necesare fortelor sistemului national de aparare, functionarii institutiilor publice si a agentilor economici, precum si asigurarii consumului rationalizat al populatiei, in caz de mobilizare sau de razboi, Oficiul, impreuna cu ministerele si celelalte autoritati ale administratiei publice, elaboreaza proiectul planului de mobilizare a economiei nationale pentru aparare.

(2) Planul de mobilizare a economiei nationale pentru aparare, denumit in continuare plan de mobilizare, reprezinta ansamblul de masuri si actiuni privind trecerea economiei de la starea de pace la starea de razboi si functionarea acesteia in vederea asigurarii resurselor necesare sustinerii efortului de aparare.

(3) Planul de mobilizare cuprinde responsabilitati si sarcini obligatorii pentru ministere si celelalte autoritati ale administratiei publice centrale si locale, alte institutii si agenti economici.

(4) Produsele si serviciile ce se cuprind in planul de mobilizare se stabilesc prin nomenclatorul cu produsele si serviciile pentru aparare, elaborat de Oficiu, pe baza propunerilor ministerelor, ale celorlalte autoritati ale administratiei publice si institutii.

(5) Potrivit prevederilor planului de mobilizare aprobat, Ministerul Finantelor Publice elaboreaza proiectul bugetului de stat pentru razboi, pe baza propunerilor ministerelor si ale celorlalte institutii cu atributii in caz de mobilizare sau de razboi, avizate de Oficiu.

ART. 11

(1) Proiectul planului de mobilizare si proiectul bugetului de stat pentru razboi se dimensioneaza pentru o perioada de un an, sunt aprobate de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si au valabilitate timp de 4 ani.

(2) Planul de mobilizare se actualizeaza de catre Oficiu, la solicitarea institutiilor publice implicate, in cazul modificarii cererilor fortelor sistemului national de aparare sau a posibilitatilor de realizare a sarcinilor. Modificarile se supun aprobarii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

(3) Punerea in aplicare a planului de mobilizare si a executiei bugetului de stat pentru razboi se aproba de Parlament, pe baza propunerilor Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

(4) Presedintele Romaniei poate hotari punerea in aplicare a planului de mobilizare si a executiei bugetului de stat pentru razboi numai in cazuri exceptionale, inclusiv de agresiune armata indreptata impotriva tarii, corespunzator prevederilor constitutionale.

ART. 12

Ministerele, celelalte autoritati ale administratiei publice si institutiile publice au obligatia sa ia din timp de pace masuri pentru realizarea sarcinilor ce le revin din planul de mobilizare aprobat.

……………………….

ART. 29

Asigurarea fortei de munca necesare la punerea in aplicare a planului de mobilizare se face prin utilizarea personalului fara obligatii militare si prin mobilizarea la locul de munca a specialistilor strict necesari, cu obligatii militare, in conditiile stabilite prin hotarare a Guvernului.

ART. 30

Pentru asigurarea cererilor unitatilor militare, la declararea mobilizarii, agentii economici de profil, indiferent de forma de proprietate, sunt obligati sa puna la dispozitie acestora produsele si serviciile solicitate, din timp de pace, prin centrele militare.

ART. 31

Sarcinile rezultate din planul de mobilizare se infaptuiesc pe baza de comenzi de stat, emise de catre beneficiari.

……………………….

 

CAP. III - Pregatirea teritoriului pentru aparare

ART. 34

(1) Pregatirea teritoriului pentru aparare contine ansamblul de masuri si actiuni stabilite pentru realizarea obiectivelor necesare satisfacerii nevoilor strategice si operative ale fortelor sistemului national de aparare si pentru asigurarea protectiei populatiei si a bunurilor materiale, inclusiv a celor ce apartin patrimoniului national, impotriva efectelor actiunilor distructive executate de agresor cu mijloace clasice si arme nucleare, biologice si chimice.

(2) Obiectivele necesare satisfacerii nevoilor strategice si operative se realizeaza din timp de pace si se cuprind in programul cu obiectivele de pregatire operativa a teritoriului pentru aparare, dimensionat pe o perioada de 4 ani, denumit in continuare programul de pregatire a teritoriului.

(3) Programul de pregatire a teritoriului se actualizeaza anual de catre Oficiu, pe baza propunerilor institutiilor publice implicate, cu avizul Statului Major General.

ART. 35

(1) Obiectivele din programul de pregatire a teritoriului se stabilesc, cu avizul Statului Major General si al Oficiului, de catre institutiile cu atributii in domeniul apararii, sigurantei nationale si ordinii publice, fiecare in domeniul sau de activitate, si se supun spre aprobare Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, prin Oficiu. Ulterior programul de pregatire a teritoriului se anexeaza la planul de mobilizare.

(2) Autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si institutiile cu atributii in domeniul apararii, sigurantei nationale si ordinii publice includ, cu prioritate, obiectivele primite de la Oficiu in programele de investitii proprii.

(3) Oficiul verifica modul in care autoritatile administratiei publice centrale si locale isi desfasoara activitatile pentru realizarea obiectivelor aprobate si comunicate acestora.

……………………….

CAP.IV - Finantarea pregatirii economiei si a teritoriului pentru aparare

ART. 38

Finantarea pregatirii economiei nationale si a teritoriului pentru aparare se face de la bugetul de stat.

ART. 39

Finantarea actiunilor de pregatire a economiei nationale si a teritoriului pentru aparare si intocmirea bugetului de stat pentru razboi se realizeaza potrivit legii, normelor si instructiunilor elaborate de Ministerul Finantelor Publice.

ART. 40

Cheltuielile determinate de elaborarea si actualizarea lucrarilor proprii de pregatire pentru aparare a ministerelor, autoritatilor administratiei publice centrale si locale, agentilor economici si a altor institutii se suporta din bugetele acestora.

 

 

CAP.V - Atributii ale autoritatilor administratiei publice si ale agentilor economici privind pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare

SECTIUNEA 1

Atributii comune

ART. 41

(1) Autoritatile administratiei publice centrale si locale, institutiile publice si agentii economici indeplinesc, fiecare in domeniul sau de activitate, urmatoarele atributii:

a) fundamenteaza si elaboreaza propuneri si prognoze pentru proiectele planului de mobilizare si ale planului de pregatire, pe care le transmit Oficiului;

b) fundamenteaza si elaboreaza propuneri privind proiectul bugetului de stat pentru razboi, pe care le transmit Ministerului Finantelor Publice;

c) organizeaza, coordoneaza si controleaza indeplinirea sarcinilor stabilite prin planul de mobilizare si planul de pregatire;

d) actualizeaza si transmit anual Oficiului si Statului Major General situatia obiectivelor de infrastructura teritoriala importante pentru sistemul national de aparare;

e) stabilesc si, dupa caz, solicita fondurile necesare;

f) identifica si tin evidenta capacitatilor pentru aparare;

g) creeaza, intretin si pastreaza rezerve de mobilizare, in conformitate cu prevederile contractelor incheiate in acest scop;

h) stabilesc si transmit institutiilor interesate obiectivele de importanta pentru infrastructura teritoriala nationala, in vederea cuprinderii acestora in infrastructura sistemului national de aparare;

i) propun si inainteaza Oficiului, pe baza criteriilor stabilite prin hotarare a Guvernului, obiectivele de importanta deosebita pentru aparare ce urmeaza a fi luate in paza, la mobilizare sau la razboi, care se aproba de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

(2) Autoritatile administratiei publice centrale si locale, institutiile publice si agentii economici isi indeplinesc atributiile prin structuri specifice din aparatul propriu si prin unitatile aflate in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea acestora. In acest scop, in cadrul acestora functioneaza organe de specialitate incadrate cu personal civil si militar, dimensionate in functie de volumul si de complexitatea activitatilor specifice, stabilite prin hotarare a Guvernului sau prin organigrame proprii, dupa caz.

(3) Autoritatile administratiei publice centrale si locale, institutiile publice si agentii economici analizeaza, anual si ori de cate ori este nevoie, modul in care sunt indeplinite sarcinile ce le revin pe linia pregatirii economiei si a teritoriului pentru aparare si stabilesc masurile ce se impun.

(4) Autoritatile administratiei publice centrale si locale, institutiile publice si agentii economici au obligatia sa prezinte, la solicitarea Oficiului sau a ministerului de resort, date si informatii privind potentialul economic si uman de care dispun, raportat la sarcinile care le revin din planul de mobilizare, planul de pregatire si contracte.

ART. 42

(1) Conducatorii autoritatilor administratiei publice centrale si locale, ai agentilor economici sau ai institutiilor publice raspund, fiecare in domeniul sau de activitate, de rezolvarea sarcinilor care le revin pe linia pregatirii economiei nationale si a teritoriului pentru aparare.

(2) La solicitarea Guvernului sau la propunerea Oficiului, conducatorii autoritatilor administratiei publice centrale si locale prezinta rapoarte/informari in sedinte ale Guvernului, cu privire la rezolvarea sarcinilor prevazute in planul de mobilizare si planul de pregatire.

……………………….

ART. 46

(1) Prefectul asigura organizarea, coordonarea si conducerea activitatilor de pregatire a economiei si a teritoriului pentru aparare din judet, respectiv din municipiul Bucuresti, ca masuri de aparare care nu au caracter militar.

(2) La nivelul judetului si al municipiului Bucuresti, atributiile in acest domeniu sunt indeplinite prin intermediul serviciilor publice descentralizate ale Oficiului, care sprijina autoritatile administratiei publice locale, potrivit legii, in vederea mobilizarii agentilor economici si a institutiilor publice.

ART. 47

Consiliile judetene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti, si consiliile locale, fiecare in domeniul sau de activitate, indeplinesc urmatoarele atributii:

a) transmit Oficiului propuneri privind asigurarea consumului si a protectiei populatiei, precum si a nevoilor pentru buna functionare a agentilor economici din profil teritorial, in situatia de mobilizare sau de razboi, pentru a fi incluse in planul de mobilizare;

b) iau masuri si creeaza conditii de realizare prioritara a obiectivelor stabilite in planul de mobilizare, indrumand agentii economici pentru indeplinirea programelor economice prin utilizarea in regim de urgenta a capacitatilor existente in starea de mobilizare si de razboi;

c) propun includerea din timp de pace a obiectivelor de pregatire a teritoriului pentru aparare in programele de investitii proprii si iau masuri de asigurare a fondurilor necesare realizarii acestora cu prioritate;

d) intocmesc programele de aprovizionare a populatiei judetului/municipiului Bucuresti/localitatii cu principalele produse alimentare si industriale rationalizate, in caz de mobilizare sau de razboi;

e) asigura prin agentii economici din judet, respectiv din municipiul Bucuresti, localurile, cazarmamentul, materialele si mijloacele de transport necesare formatiunilor medico-sanitare prevazute a se infiinta in caz de mobilizare sau de razboi;

f) intocmesc si actualizeaza monografiile economico-militare ale judetului, respectiv ale municipiului Bucuresti, conform instructiunilor emise in acest scop;

g) fac propuneri pentru intocmirea planului de evacuare a populatiei si a bunurilor din patrimoniul national, arhivistic, material si a altor valori de interes national si organizeaza in acest scop asigurarea mijloacelor de transport, a spatiilor de cazare si de depozitare necesare.

CAP. VI - Sanctiuni

ART. 49

Nerespectarea prevederilor prezentei legi atrage raspunderea materiala, contraventionala sau penala, dupa caz.

ART. 50

(1) Urmatoarele fapte constituie contraventii:

a) intarzierea peste termenele stabilite a transmiterii datelor, cererilor, prognozelor si sintezelor prevazute in hotarari ale Guvernului sau in metodologiile intocmite de catre Oficiu pentru elaborarea si actualizarea planului de mobilizare sau a planului de pregatire;

b) nerespectarea conditiilor prevazute in avizele date de organele in drept, referitoare la masurile si actiunile legate de pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare;

c) neintocmirea la timp sau intocmirea necorespunzatoare a documentelor prevazute de actele normative in domeniu;

d) nerespectarea obligatiilor si a termenelor prevazute la art. 21 alin. (1);

e) nerespectarea conditiilor tehnice de pastrare si intretinere a rezervelor de mobilizare, stabilite prin acte normative;

f) impiedicarea sub orice forma a organelor de control sa isi exercite atributiile;

g) neindeplinirea atributiilor specifice prevazute in cap. V sectiunea a 2-a;

h) neindeplinirea obligatiei de restituire la termenul prevazut in actul normativ de scoatere.

(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) lit. b), e), f) si h) se sanctioneaza cu amenda de la 50.000.000 lei la 500.000.000 lei, iar cele prevazute la alin. (1) lit. a), c), d) si g), cu amenda de la 10.000.000 lei la 100.000.000 lei.

(3) Personalul Oficiului, imputernicit de seful acestuia, are dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile prevazute la alin. (2).

(4) Contraventiilor prevazute in prezenta lege li se aplica prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare.

 

HOTARARE nr.370 din 18 martie 2004

pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 477/2003 privind pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare

EMITENT:     GUVERNUL;
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 287 din 1 aprilie 2004;

 

ANEXA

NORME METODOLOGICE

de aplicare a Legii nr. 477/2003 privind pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare

 

CAP.I - Dispozitii generale

ART. 1

(1) Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 477/2003 privind pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare asigura cadrul organizatoric si metodologia unitara pentru organizarea, coordonarea si controlul activitatilor ce se desfasoara in timp de pace la nivelul economiei nationale in acest domeniu.

(2) Prezentele norme metodologice se adreseaza autoritatilor administratiei publice, institutiilor si agentilor economici care desfasoara activitati de pregatire a economiei nationale si a teritoriului pentru aparare.

ART. 2

(1) Aplicarea masurilor referitoare la pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare se asigura de catre Guvern prin Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, denumit in continuare Oficiu.

(2) Oficiul elaboreaza, pe baza cererilor fortelor sistemului national de aparare si a estimarilor facute de institutiile publice cu privire la necesarul pentru functionarea economiei si consumul populatiei, precum si la resursele existente, proiecte pentru: planul de mobilizare a economiei nationale pentru aparare, denumit in continuare plan de mobilizare; planul de pregatire a economiei nationale pentru aparare, denumit in continuare plan de pregatire; programul cu obiectivele de pregatire operativa a teritoriului pentru aparare, denumit in continuare program de pregatire a teritoriului.

(3) Ministerul Finantelor Publice elaboreaza, dupa aprobarea planului de mobilizare, proiectul bugetului de stat pentru razboi, pe baza propunerilor ministerelor si ale celorlalte institutii cu atributii in caz de mobilizare sau de razboi, avizate de Oficiu.

……………………….

ART. 4

(1) Autoritatile administratiei publice, agentii economici si alte institutii care desfasoara activitati de pregatire pentru aparare au obligatia sa transmita la cererea Oficiului sau a Ministerului Finantelor Publice, pentru activitatile specifice, propuneri privind:

a) planul de mobilizare si bugetul de stat pentru razboi;

b) planul de pregatire;

c) programul de pregatire a teritoriului pentru aparare;

d) fundamentarea finantarii activitatilor de pregatire a economiei nationale si a teritoriului pentru aparare;

e) alte actiuni considerate necesare pentru pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare.

(2) La nivel judetean propunerile mentionate la alin. (1) se transmit compartimentelor din structura Oficiului, care functioneaza in teritoriu.

 

CAP.II - Planul de mobilizare a economiei nationale pentru aparare

ART. 5

(1) Planul de mobilizare cuprinde responsabilitati si sarcini obligatorii pentru autoritatile administratiei publice, alte institutii si agenti economici, in scopul satisfacerii cererilor fortelor sistemului national de aparare, functionarii institutiilor publice si agentilor economici, precum si al asigurarii consumului rationalizat al populatiei in caz de mobilizare sau de razboi.

(2) In planul de mobilizare sunt incluse ca sarcini obligatorii produsele si serviciile stabilite prin nomenclatorul elaborat de Oficiu, pe baza propunerilor ministerelor, celorlalte autoritati ale administratiei publice si institutiilor publice.

ART. 6

(1) Nomenclatorul cu produsele si serviciile pentru aparare cuprinde: armament, munitii, blindate, alte categorii de tehnica de lupta, carburanti - lubrifianti specifici acestora, servicii de transport, produse si servicii de comunicatii si asigurare a sanatatii, produse pentru consumul rationalizat al populatiei, produse de importanta vitala pentru economie si populatie, precum si pentru asigurarea cererilor unitatilor militare in perioada executarii mobilizarii.

(2) Nomenclatorul cu produsele si serviciile pentru aparare se comunica institutiilor interesate.

……………………….

 

CAP.III - Planul de pregatire a economiei nationale pentru aparare

ART. 16

Planul de pregatire stabileste masurile si actiunile destinate asigurarii conditiilor necesare pentru satisfacerea cererilor fortelor sistemului national de aparare si este structurat pe programe referitoare la pastrarea capacitatilor de aparare strict specializate, constituirea si pastrarea rezervelor de mobilizare, pastrarea si actualizarea documentatiilor tehnice, precum si alte activitati considerate necesare.

ART. 17

(1) Proiectul planului de pregatire se elaboreaza anual, concomitent cu proiectul legii bugetare anuale, conform metodologiei intocmite de Oficiu, si are la baza sarcinile din planul de mobilizare si propunerile transmise de autoritatile administratiei publice, alte institutii si agenti economici, precum si resursele financiare necesare.

(2) Ministerele, celelalte autoritati ale administratiei publice, alte institutii si agenti economici care desfasoara activitati de pregatire pentru aparare transmit anual, conform metodologiei, propuneri pentru elaborarea planului de pregatire.

(3) Propunerile prevazute la alin. (2) cuprind masuri, actiuni si resurse fundamentale conform normelor legale in vigoare.

(4) Proiectul planului de pregatire se utilizeaza la fundamentarea fondurilor destinate pregatirii economiei pentru aparare.

ART. 18

(1) Dupa aprobarea bugetului de stat, planul de pregatire se definitiveaza de catre Oficiu si se supune aprobarii Guvernului prin hotarare.

(2) La definitivarea planului de pregatire, Oficiul va esalona activitatile in ordinea prioritatilor determinate de importanta acestora in pregatirea economiei pentru aparare, corelate cu fondurile alocate de la bugetul de stat.

(3) In situatia in care din cauze obiective nu pot fi realizate unele masuri si actiuni din planul de pregatire, Oficiul poate planifica resursele pentru realizarea altor obiective.

ART. 19

Planul de pregatire aprobat se transmite in extras ministerelor de resort si agentilor economici.

ART. 20

Resursele financiare necesare punerii in aplicare a planului de pregatire se asigura de la bugetul de stat.

ART. 21

Capacitatile agentilor economici producatori de tehnica militara, carora le revin sarcini din planul de mobilizare, a caror productie este sistata pe timp de pace, pot fi trecute in conservare in limita fondurilor alocate de la bugetul de stat.

……………………….

 

CAP. VII - Pregatirea teritoriului pentru aparare

ART. 51

Pregatirea teritoriului pentru aparare se efectueaza din timp de pace si are ca scop: satisfacerea nevoilor strategice si operative ale fortelor sistemului national de aparare, prin realizarea unor obiective care vor fi folosite exclusiv pentru aparare si prin identificarea si luarea in evidenta a infrastructurii teritoriale de interes pentru aparare; protectia populatiei si a bunurilor materiale, inclusiv a celor ce apartin patrimoniului national, prin realizarea unor obiective specifice, potrivit legii.

ART. 52

(1) Obiectivele necesare satisfacerii nevoilor strategice si operative, folosite exclusiv in scopul apararii, se stabilesc in conditiile legii si se cuprind in programul de pregatire a teritoriului.

(2) Oficiul elaboreaza programul de pregatire a teritoriului pe baza propunerilor transmise de institutiile cu atributii in domeniul apararii, sigurantei nationale si ordinii publice, avizate de Statul Major General.

ART. 53

(1) Obiectivele aprobate de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii se transmit de Oficiu autoritatilor administratiei publice centrale si locale sau, dupa caz, institutiilor cu atributii in domeniul apararii, sigurantei nationale si ordinii publice, pentru a fi incluse in programele de investitii proprii.

(2) Programele de investitii privind realizarea obiectivelor de pregatire a teritoriului pentru aparare, aprobate de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, se duc la indeplinire cu resurse bugetare alocate autoritatilor administratiei publice executante, solicitate de acestea.

(3) Stadiul realizarii lucrarilor la aceste obiective si propunerile de actualizare a programului de pregatire a teritoriului se comunica Oficiului anual, in primul trimestru, de catre ministere si celelalte autoritati ale administratiei publice.

ART. 54

Ministerele si celelalte autoritati ale administratiei publice tin evidenta obiectivelor de infrastructura teritoriala importante pentru sistemul national de aparare si comunica Oficiului si Statului Major General, anual, situatia acestora.

ART. 55

Autoritatile administratiei publice care administreaza si exploateaza obiectivele de pregatire a teritoriului si elementele de infrastructura teritoriala importante pentru sistemul national de aparare sunt obligate sa le mentina permanent intr-o stare corespunzatoare scopului pentru care au fost create.

……………………….

 

CAP.VIII - Coordonarea si controlul activitatilor de pregatire a economiei nationale si a teritoriului pentru aparare

ART. 58

(1) Coordonarea activitatilor de pregatire a economiei nationale si a teritoriului pentru aparare se face de catre:

a) Oficiu, prin metodologii, ordine si instructiuni, pentru toate activitatile de pregatire a economiei nationale pentru aparare ce se desfasoara in economie, si alte precizari sau dispozitii, pentru desfasurarea activitatilor curente;

b) Ministerul Finantelor Publice, prin metodologii, norme si instructiuni specifice in vederea elaborarii proiectului bugetului de stat pentru razboi si pentru finantarea de la bugetul de stat a cheltuielilor necesare realizarii activitatilor cuprinse in planul de pregatire, programul de pregatire a teritoriului pentru aparare si pentru alte activitati specifice;

c) ministere si celelalte autoritati ale administratiei publice, prin metodologii, ordine si dispozitii specifice, pentru pregatirea domeniului in care isi desfasoara activitatea, pentru aparare;

d) prefecti, prin compartimentele din structura Oficiului care functioneaza in teritoriu, pentru toate activitatile de pregatire a economiei nationale si a teritoriului pentru aparare din judete, respectiv din municipiul Bucuresti.

(2) Coordonarea de catre institutiile mentionate se face si prin instructaje si analize specifice pe diverse activitati cu factorii responsabili.

ART. 59

(1) Controlul pregatirii economiei nationale si a teritoriului pentru aparare are ca scop verificarea stadiului de realizare a masurilor si actiunilor care se desfasoara in vederea crearii conditiilor necesare pentru punerea in aplicare a planului de mobilizare, precum si a modului in care sunt indeplinite obligatiile ce revin, potrivit legii, ministerelor, celorlalte autoritati ale administratiei publice si agentilor economici pe linia pregatirii economiei nationale si a teritoriului pentru aparare si se face de catre:

a) Oficiu, la ministere, celelalte autoritati ale administratiei publice, agentii economici si alte institutii, pentru toate activitatile de pregatire a economiei nationale si a teritoriului pentru aparare;

b) Ministerul Finantelor Publice, cu privire la modul de administrare si utilizare a fondurilor bugetare alocate institutiilor publice si agentilor economici pentru pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare;

c) ministerele si celelalte autoritati ale administratiei publice, la agentii economici din resortul lor de activitate, cu privire la indeplinirea obligatiilor ce le revin pentru pregatirea domeniilor proprii pentru aparare, potrivit legii;

d) prefecti, prin compartimentele din structura Oficiului care functioneaza in teritoriu, pentru toate activitatile de pregatire a economiei nationale si a teritoriului pentru aparare din judete, respectiv din municipiul Bucuresti.

(2) Stadiul pregatirii economiei nationale si a teritoriului pentru aparare se verifica prin exercitii si antrenamente de mobilizare, conduse de Oficiu, cu participarea reprezentantilor Ministerului Apararii Nationale si a autoritatilor administratiei publice implicate, pe baza planului aprobat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii in acest scop.

ART. 60

La autoritatile administratiei publice locale, serviciile publice deconcentrate si la agentii economici se infiinteaza si functioneaza ca organe de specialitate, conform art. 41 alin. (2) din Legea nr. 477/2003, comisii de aparare formate din salariati cuprinsi in organigramele proprii.

ART. 61

(1) Comisia pentru probleme de aparare, denumita in continuare comisie, are in compunere pana la 5 membri, in functie de complexitatea obligatiilor ce revin institutiei la mobilizare. Din comisie fac parte sefii compartimentelor carora le revin sarcini pentru pregatirea de mobilizare a institutiei respective, precum si personal tehnico-economic de specialitate.

(2) Comisia are in compunere, de regula, un presedinte, persoana cu functie de conducere, 4 membri si un secretar, numiti prin decizie a conducatorului unitatii.

(3) Persoanele care fac parte din comisie vor fi autorizate pentru desfasurarea activitatilor cu informatii clasificate, conform legii.

ART. 62

Comisia intocmeste anual planul de activitate si are urmatoarele atributii principale:

a) organizeaza, coordoneaza si indruma activitatile referitoare la pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare ce se desfasoara in cadrul institutiei, potrivit legii;

b) stabileste masurile tehnico-organizatorice pentru institutie in caz de mobilizare si responsabilitatile ce revin compartimentelor functionale ale acesteia;

c) elaboreaza si actualizeaza documentele de mobilizare;

d) controleaza intreaga pregatire de mobilizare: intocmirea documentelor; activitatile privind capacitatile de aparare si rezervele de mobilizare; modul de desfasurare a lucrarilor, masurilor si actiunilor cuprinse in documentele de mobilizare; derularea contractelor referitoare la pregatirea pentru aparare; modul de cheltuire a fondurilor alocate de la buget in acest scop;

e) elaboreaza propunerile pentru proiectele planului de mobilizare si planului de pregatire;

f) analizeaza anual, in primul trimestru, stadiul pregatirii de mobilizare si stabileste masurile si actiunile necesare pentru imbunatatirea acestuia;

g) intocmeste propuneri privind alocarea anuala de la bugetul de stat a fondurilor necesare realizarii masurilor si actiunilor de pregatire pentru aparare;

h) alte atributii considerate necesare in acest domeniu.

ART. 63

(1) La nivelul agentilor economici si al unitatilor similare acestora, comisia, pe langa atributiile mentionate mai sus, executa anual urmatoarele:

a) verifica existentul si starea tehnica a utilajelor, instalatiilor si constructiilor din cadrul capacitatilor de aparare;

b) verifica existentul si starea calitativa a rezervelor de mobilizare aflate in pastrare;

c) verifica existentul si starea tehnica a S.D.V. si a documentatiei tehnice pastrate cu regim de rezerva de mobilizare.

(2) Rezultatul verificarilor se consemneaza intr-un act de constatare. Deficientele constatate se analizeaza de catre conducerea institutiei, care va lua masuri de remediere.

 

HOTARARE nr.111 din 5 februarie 2004

privind organizarea, functionarea si atributiile Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale

EMITENT:     GUVERNUL;
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 132 din 13 februarie 2004;

 

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 4 alin. (3) din Legea nr. 477/2003 privind pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

ART. 1

(1) Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale se organizeaza si functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului, finantat integral de la bugetul de stat.

(2) Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, denumit in continuare Oficiu, asigura aplicarea strategiei si politicii Guvernului in domeniul pregatirii economiei nationale si a teritoriului pentru aparare.

(3) Sediul Oficiului este in municipiul Bucuresti, str. Mendeleev nr. 21-25, sectorul 1.

ART. 2

Pentru indeplinirea atributiilor privind pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare, prevazute in actele normative in vigoare, Oficiul exercita urmatoarele functii:

a) de strategie, prin care elaboreaza strategia de pregatire a economiei nationale si a teritoriului pentru aparare, in conformitate cu politica economica a Guvernului si cu tendintele pe plan mondial, precum si orientarea generala pentru indeplinirea obligatiilor asumate de statul roman in domeniul controlului armamentelor, cresterea increderii si securitatii;

b) de reglementare, prin care se asigura elaborarea cadrului normativ pentru realizarea obiectivelor din domeniul sau de activitate;

c) de administrare, prin care se asigura administrarea rezervelor de mobilizare si a patrimoniului propriu;

d) de reprezentare, prin care se asigura, in numele statului sau al Guvernului, reprezentarea pe plan intern si extern in domeniul sau de activitate;

e) de autoritate de stat, prin care se asigura organizarea, coordonarea si controlul aplicarii reglementarilor din domeniul sau de activitate.

ART. 3

(1) In exercitarea functiilor prevazute la art. 2, Oficiul indeplineste urmatoarele atributii principale:

1. elaboreaza strategia privind pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare si asigura implementarea acesteia;

2. indeplineste atributiile ce ii revin Guvernului in domeniul pregatirii economiei nationale si a teritoriului pentru aparare;

3. organizeaza, coordoneaza si controleaza activitatea ministerelor si a celorlalte autoritati ale administratiei publice, institutiilor si agentilor economici privind pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare;

4. elaboreaza, pe baza cererilor institutiilor publice cu atributii in domeniul apararii, sigurantei nationale si ordinii publice si a propunerilor autoritatilor administratiei publice, institutiilor si agentilor economici, proiectele planului de mobilizare a economiei nationale pentru aparare, planului de pregatire a economiei nationale pentru aparare si programului cuprinzand obiectivele de pregatire operativa a teritoriului pentru aparare, pe care le supune aprobarii conform legii;

5. initiaza, elaboreaza si promoveaza sau avizeaza, dupa caz, proiecte de acte normative privind pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare, industria de aparare, rechizitiile de bunuri si prestarile de servicii in interes public, protectia civila sau cele care au implicatii asupra acestor domenii;

6. organizeaza, coordoneaza si administreaza masurile si actiunile referitoare la sistemul de prioritati si alocare a resurselor pentru aparare si exercita controlul asupra indeplinirii acestora;

7. analizeaza si avizeaza, din punct de vedere al sarcinilor la mobilizare, propunerile autoritatilor administratiei publice centrale si locale, precum si ale celorlalte institutii referitoare la elaborarea proiectului bugetului de stat pentru razboi;

8. administreaza rezervele de mobilizare;

9. cuprinde in planul de pregatire a economiei nationale pentru aparare masuri de pastrare a capacitatilor de aparare identificate de ministerele de resort si tine evidenta acestor capacitati;

10. transmite autoritatilor administratiei publice centrale si locale, institutiilor si agentilor economici, dupa caz, sarcinile rezultate din planul de mobilizare a economiei nationale, planul de pregatire a economiei nationale pentru aparare, programul cuprinzand obiectivele de pregatire operativa a teritoriului pentru aparare si din precizarile metodologice referitoare la masurile ce urmeaza a fi intreprinse in vederea indeplinirii acestora;

11. cuprinde in bugetul propriu fondurile necesare pentru indeplinirea masurilor stabilite prin planul de pregatire a economiei nationale pentru aparare;

12. solicita, in conditiile legii, date si informatii privind potentialul economic si uman al autoritatilor administratiei publice, institutiilor publice si agentilor economici;

13. elaboreaza instructiuni, regulamente, nomenclatoare si norme metodologice in domeniul sau de activitate, pe care le supune aprobarii, conform legii;

14. indeplineste atributiile autoritatii de specialitate, stabilite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 95/2002 privind industria de aparare, aprobata cu modificari prin Legea nr. 44/2003;

15. aproba inventarul capacitatilor de productie pentru aparare, precum si actualizarea acestuia;

16. coordoneaza asigurarea resurselor materiale necesare sustinerii efortului de aparare prin planul de mobilizare a economiei nationale;

17. asigura desfasurarea lucrarilor de secretariat pentru Comisia Centrala de Rechizitii, la nivel national, si comisiilor mixte de rechizitii, in unitatile administrativ-teritoriale, conform prevederilor legale;

18. controleaza, impreuna cu institutiile publice beneficiare, evidenta, intretinerea si starea tehnica a bunurilor supuse rechizitiei si verifica exactitatea datelor comunicate de institutii si agentii economici;

19. elaboreaza, impreuna cu Ministerul Apararii Nationale, instructiunile privind intocmirea si actualizarea monografiilor economico-militare ale unitatilor administrativteritoriale;

20. avizeaza solicitarile privind concesionarea bunurilor si serviciilor, conform legii;

21. organizeaza, coordoneaza si controleaza la autoritatile administratiei publice centrale si locale activitatile privind consumul rationalizat al populatiei in situatii de mobilizare si razboi;

22. intocmeste, coordoneaza, analizeaza si avizeaza documentele de mobilizare la locul de munca, pe unitati administrativ-teritoriale, in vederea aprobarii acestora, conform legii;

23. indruma si controleaza activitatea comisiilor pentru probleme de aparare, constituite in cadrul autoritatilor administratiei publice, institutiilor publice si agentilor economici carora le revin sarcini in domeniul pregatirii economiei nationale si a teritoriului pentru aparare;

24. coordoneaza in unitatile administrativ-teritoriale, prin oficiile judetene, modul de intocmire a lucrarilor privind asigurarea cererilor unitatilor militare pe timpul mobilizarii, existentul si starea calitativa a bunurilor prevazute a fi asigurate;

25. analizeaza, la instituirea starii de asediu sau a starii de urgenta, precum si pentru inlaturarea urmarilor unor dezastre, cererile de intrebuintare a unor rezerve materiale, umane si financiare prevazute a fi utilizate in caz de mobilizare sau razboi si face propuneri, conform legii;

26. verifica, impreuna cu Ministerul Apararii Nationale si cu Administratia Nationala a Rezervelor de Stat sau separat, prin exercitii si antrenamente de mobilizare, stadiul pregatirii economiei nationale si a teritoriului pentru aparare, conform planului aprobat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii;

27. asigura pe plan intern managementul tuturor activitatilor pentru implementarea prevederilor documentelor internationale la care tara noastra este parte, pe linia controlului armamentelor, cresterii increderii si securitatii;

28. planifica sau/si coordoneaza pregatirea centralizata a personalului destinat executarii activitatilor specifice de verificare a armamentelor conform actelor internationale in domeniu, organizata in tara sau strainatate;

29. editeaza buletine informative si alte publicatii de specialitate.

(2) Oficiul indeplineste orice alte atributii stabilite prin lege sau prin alte acte normative.

……………………….

ART. 5

(1) Oficiul este condus de un sef, functie asimilata cu functia de secretar de stat, ajutat de un adjunct, functie asimilata cu functia de subsecretar de stat.

(2) Seful Oficiului si adjunctul sau se numesc prin decizie a primului-ministru.

(6) In exercitarea atributiilor sale, seful Oficiului emite ordine si instructiuni in conditiile legii.

……………………….

ART. 9

In structura Oficiului, la nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti, functioneaza oficii de mobilizare a economiei si pregatirea teritoriului pentru aparare, fara personalitate juridica, denumite in continuare oficii judetene.

 

 

 

LEGE Nr.45 din 1 iulie 1994

Legea apararii nationale a Romaniei

PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL NR. 172 din 7 iulie 1994

 

CAP.1 - Dispozitii generale

……………………….

ART. 9

Pentru asigurarea conducerii unitare pe timp de razboi, in fiecare judet si in municipiul Bucuresti se infiinteaza, prin hotarire a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, functia de comandant militar, subordonat Marelui Cartier General.

Atributiile comandantului militar se stabilesc din timp de pace de catre Statul Major General si se aproba prin hotarire a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Numirea comandantilor militari ai judetelor si al municipiului Bucuresti se face de catre seful Marelui Cartier General.

……………………….

ART. 13

Fortele destinate apararii desfasoara activitati de pregatire specifice, in limitele spatiului national terestru, aerian, maritim si fluvial, cu respectarea normelor de protectie a mediului.

Pentru desfasurarea acestor activitati, fortele destinate apararii folosesc poligoanele si celelalte amenajari din dotare, precum si terenurile, aeroporturile, aerodromurile, porturile, spatiile si alte bunuri imobiliare stabilite impreuna cu autoritatile administratiei publice sau persoanele fizice ori juridice respective, in conditiile legii privind rechizitiile.

Dupa efectuarea activitatilor prevazute la alin. 1 si 2, bunurile imobiliare respective se restituie in starea in care au fost preluate.

……………………….

ART. 17

Ministrii, secretarii si subsecretarii de stat, precum si demnitarii cu rang corespunzator acestora, prefectii, subprefectii, primarii si secretarii de la municipii, orase si comune, conducatorii agentilor economici si institutiilor publice cu sarcini la mobilizare vor fi pregatiti, in vederea indeplinirii atributiilor ce le revin pe linia apararii nationale, prin grija Statului Major General.

Modul de organizare si participare la pregatire a persoanelor avind functiile stabilite la alin. 1 se stabileste prin hotarire a Guvernului.

……………………….

ART. 20

Infrastructura teritoriala se constituie din ansamblul lucrarilor si amenajarilor teritoriului care pot fi folosite in scopul apararii nationale.

Pregatirea teritoriului pentru apararea nationala se asigura in conformitate cu prevederile legii.

ART. 21

Ministerele, autoritatile administratiei publice, agentii economici indiferent de forma de proprietate, au obligatia de a obtine avizul Statului Major General pentru amplasarea noilor obiective de investitii si dezvoltarea celor existente, in scopul incadrarii acestora in infrastructura sistemului national de aparare. Lista obiectivelor de investitii si dezvoltare, precum si criteriile de realizare a acestora, pentru care este obligatoriu avizul Statului Major General se stabileste prin hotarire a Guvernului.

ART. 22

La proclamarea starii de asediu sau de urgenta, la declararea mobilizarii ori a starii de razboi pot fi rechizitionate bunuri apartinind agentilor economici, institutiilor publice, celorlalte persoane juridice si persoanelor fizice si pot fi chemati cetateni apti de munca pentru prestari de servicii, in conditiile prevazute de lege.

In situatiile prevazute la alin. 1, prin hotarire a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, agentii economici a caror activitate este nemijlocit legata de asigurarea resurselor necesare apararii pot fi militarizati. Organizarea si functionarea acestora se stabilesc prin hotarire a Guvernului.

ART. 23

Fortele armate vor acumula din timp de pace, in rezervele proprii, armament, tehnica de lupta si materiale care sa asigure indeplinirea misiunilor ce le revin, compensarea consumurilor si a pierderilor probabile la razboi.

Nomenclatorul si nivelurile acestor rezerve se aproba de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, la propunerea Ministerului Apararii Nationale si, dupa caz, a organelor de resort.

Inlocuirea periodica si transferul in economie a bunurilor din rezervele constituite se reglementeaza prin hotarire a Guvernului.

ART. 24

Stadiul pregatirii populatiei, economiei si teritoriului pentru aparare se verifica prin exercitii si antrenamente de mobilizare de catre Statul Major General impreuna cu Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale si cu Administratia Nationala a Rezervelor Materiale, pe baza planului aprobat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

ART. 25

Institutiile si autoritatile administratiei publice, agentii economici, indiferent de forma de proprietate, au obligatia de a satisface comenzile necesare apararii nationale, integral si in termenele stabilite prin contract in timp de pace si cu prioritate in timp de razboi.

……………………….

 

 

CAP.4 - Atributiile autoritatilor publice privind apararea nationala

ART. 32

Guvernul Romaniei raspunde de organizarea activitatilor si de aplicarea masurilor ce privesc apararea nationala si are urmatoarele atributii:

a) coordoneaza activitatea ministerelor si a celorlalte autoritati ale administratiei publice pentru realizarea masurilor de asigurare a capacitatii de aparare a tarii;

b) asigura alocarea si utilizarea, potrivit legii, a resurselor financiare si materiale necesare organizarii, inzestrarii si mobilizarii fortelor armate, intretinerii si instruirii efectivelor, mentinerii in stare de operativitate a tehnicii si armamentului, precum si realizarii lucrarilor de investitii pentru aparare;

c) stabileste obligatiile ce revin ministerelor si agentilor economici din planul de mobilizare a economiei nationale pentru primul an de razboi;

d) asigura, din timp de pace, constituirea rezervelor materiale necesare pe timp de razboi, atit pentru nevoile apararii, cit si ale populatiei;

e) conduce, prin prefecti, activitatile specifice din judete si din municipiul Bucuresti.

ART. 33

Ministerul Apararii Nationale raspunde de infaptuirea conceptiei fundamentale de aparare a tarii in domeniul militar, in care scop:

a) analizeaza nevoile de aparare a tarii si propune autoritatilor competente stabilite prin Constitutie si alte legi, masurile privind organizarea si inzestrarea armatei, pregatirea populatiei si a teritoriului;

b) asigura pregatirea comandamentelor si instruirea efectivelor active si din rezerva;

c) organizeaza, din timp de pace, pregatirea de mobilizare a armatei si populatiei; face propuneri pentru declararea mobilizarii generale sau partiale si conduce desfasurarea acesteia;

d) indruma si controleaza, prin Statul Major General, in colaborare cu alte autoritati abilitate, masurile de pregatire luate de ministere, agentii economici si institutiile publice, in scopul realizarii productiei si a prestarilor de servicii pentru fortele armate, intocmirii lucrarilor de mobilizare la locul de munca si pregatirii teritoriului pentru aparare.

ART. 34

Ministerele, serviciile de informatii ale statului, celelalte autoritati ale administratiei publice centrale raspund de executarea masurilor de aparare a tarii, fiecare in domeniul sau de activitate, potrivit legii; conducatorii acestora prezinta rapoarte cu privire la exercitarea atributiilor privind apararea nationala, dupa caz, Parlamentului, Guvernului, Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, anual sau ori de cite ori li se cere.

La declararea mobilizarii si a starii de razboi, ministrii de resort raspund direct de repartizarea resurselor privind: materiile prime, produsele industriale, bunurile alimentare, energia, transporturile, lucrarile publice si comunicatiile.

Cerintele fortelor destinate apararii se asigura cu prioritate.

ART. 35

Autoritatile administratiei publice locale, potrivit competentei, au, in timp de pace si in caz de mobilizare si de razboi, in raza lor teritoriala, urmatoarele atributii:

a) asigura indeplinirea de catre agentii economici, institutiile publice si persoanele fizice a dispozitiilor si masurilor privind pregatirea populatiei, economiei si a teritoriului pentru aparare;

b) urmaresc si intervin pentru satisfacerea cererilor prezentate de unitatile militare existente in raza lor teritoriala pentru nevoile de mobilizare;

c) indeplinesc masurile necesare pentru efectuarea de rechizitii si chemari pentru prestari de servicii potrivit legii;

d) intocmesc, actualizeaza si pun la dispozitie centrelor militare judetene si al municipiului Bucuresti monografia economico-militara a unitatilor administrativ-teritoriale respective;

e) asigura centrelor militare judetene, municipale, de sector, terenurile, localurile, instalatiile de telecomunicatii, dotarile si fondurile necesare desfasurarii activitatii acestora, potrivit normelor stabilite prin hotarire a Guvernului;

f) indeplinesc orice alte atributii referitoare la apararea nationala, potrivit legii.

 

LEGE nr.410 din 18 octombrie 2004

privind rechizitiile de bunuri si prestarile de servicii in interes public

EMITENT: PARLAMENTUL

Publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 986 din 27 oct. 2004

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

CAP.1 - Dispozitii generale

Art. 1. – Rechizitia de bunuri si prestarile de servicii reprezinta masura cu caracter exceptional prin care autoritatile publice imputernicite prin lege obliga agentii economici, institutiile publice, precum si alte persoane juridice si fizice la cedarea temporara a unor bunuri mobile sau imobile, in conditiile prezentei legi.

Art. 2. – (1) Bunurile rechizitionate sunt puse la dispozitia fortelor destinate apararii nationale sau a autoritatilor publice, la declararea mobilizarii partiale sau totale a fortelor armate ori a starii de razboi, la instituirea starii de asediu sau de urgenta, precum si pentru prevenirea, localizarea, inlaturarea urmarilor unor dezastre, cat si pe timpul acestor situatii. (2) Bunurile consumptibile si cele perisabile pot fi rechizitionate definitiv, cu plata despagubirilor prevazute de lege.

(3) Cetatenii apti de munca pot fi chemati pentru prestari de servicii in interes public, constand in efectuarea unor lucrari sau desfasurarea unor activitati in situatiile prevazute la alin. (1).

ART. 3

Rechizitiile de bunuri si prestarile de servicii in interes public se fac in scopul:

a) rezolvarii problemelor materiale de orice natura, asigurarii de mana de lucru si de cartiruire sau cazare necesare fortelor destinate apararii, autoritatilor publice, sinistratilor, refugiatilor, populatiei afectate de consecintele razboiului si prizonierilor de razboi;

b) functionarii agentilor economici si institutiilor publice;

c) functionarii si exploatarii sistemelor de telecomunicatii si cailor de comunicatii.

Art. 4. – Rechizitionarea de bunuri si chemarea persoanelor fizice pentru prestari de servicii in interes public se dispun astfel:

a) la declararea mobilizarii  partiale sau totale, precum si a starii de razboi, prin decretul de declarare emis de Presedintele Romaniei;

b) la instituirea starii de asediu sau de urgenta, prin decretul de instituire emis de Presedintele Romaniei;

c) in cazul prevenirii, localizarii si inlaturarii urmarilor unor dezastre, prin hotarare a Guvernului sau prin ordine ale prefectilor.

ART. 5

(1) Se pot rechizitiona:

a) mijloace de transport cu tractiune animala, auto, feroviare, aeriene si navale;

b) instalatii portuare si dane;

c) sisteme, instalatii si tehnica de aerodrom, de comunicatii si de telecomunicatii;

d) surse de alimentare energetice;

e) tehnica de calcul;

f) tehnica si materiale topografice, tipografice, audiovizuale, de constructii si de cai ferate;

g) carburanti-lubrifianti, utilaje si materiale pentru transportul si depozitarea acestora;

h) cladiri;

i) terenuri;

j) piese de schimb si materiale pentru intretinere si reparatii;

k) utilaje si materiale pentru dotarea atelierelor de reparatii;

l) articole de echipament, de protectie, de regie, de gospodarie si de igiena personala;

m) alimente si materiale pentru preparat, servit, distribuit si transportat hrana;

n) animale;

o) furaje;

p) tehnica, aparatura si materiale sanitar-veterinare.

(11) Pentru bunurile prevazute la alin. (1) lit. a) la f), h), i) si n) planificarea rechizitiei se realizeaza din timp de pace prin planul de rechizitii judetean, respectiv al municipiului  Bucuresti.

(2) Bunurile sunt rechizitionate de la proprietarii sau detinatorii lor legali.

(3) Bunurile rechizitionabile vor avea starea tehnica si de calitate necesara folosirii lor in scopul pentru care se rechizitioneaza.

(4) O data cu bunurile rechizitionate se predau si echipamentele aferente, fara de care nu pot fi utilizate.

(5) Nimeni nu poate fi obligat a da un bun, daca in momentul cererii nu il are in posesie sau in folosinta legala.

Art. 6. – (1) Rechizitionarea bunurilor si chemarea persoanelor fizice pentru prestari de servicii in interes public, in situatiile prevazute de prezenta lege, se fac de catre centrele militare, in caz de mobilizare sau razboi, precum si de catre prefect, pentru prevenirea, localizarea si inlaturarea urmarilor unor dezastre.

(2) Rechizitionarea navelor, a mijloacelor plutitoare si portuare se face de catre Statul Major al Fortelor Navale.

(3) Rechizitionarea aeronavelor, instalatiilor si tehnicii de aerodrom se face de catre Statul Major al Fortelor Aeriene. (2) Rechizitionarea navelor, a mijloacelor plutitoare si portuare se face de catre Statul Major al Marinei Militare.

ART. 7

(1) Stabilirea imobilelor necesare pentru cartiruire sau cazare se face, in comun, de catre autoritatile administratiei publice locale si de catre reprezentantii beneficiarilor.

(2) Proprietarii sau detinatorii cu orice titlu ai imobilelor sunt obligati sa le puna la dispozitia beneficiarilor cu utilitatile existente la data rechizitionarii.

ART. 8

(1) Pot fi chemate pentru prestari de servicii in interes public persoanele apte de munca, in varsta de 16-60 de ani barbatii si de 16-55 de ani femeile.

(2) Unii specialisti, ca: medici, ingineri, subingineri, tehnicieni, economisti, farmacisti, asistenti medicali etc., pot fi chemati sa presteze servicii in specialitatile lor si peste limita maxima de varsta prevazuta la alin. (1), dar nu mai mult de 65 de ani barbatii si de 60 de ani femeile. Peste aceste limite, persoanele pot fi chemate numai la cererea lor.

 

CAP.2 - Evidenta bunurilor rechizitionate si a persoanelor fizice chemate pentru prestari de servicii in interes public

ART. 9

(1) Autoritatile administratiei publice sunt obligate sa asigure, in raza lor de activitate, efectuarea rechizitiilor de bunuri si chemarea persoanelor pentru prestari de servicii in interes public.

(2) Pentru realizarea scopului prevazut la alin. (1), autoritatile publice impreuna cu celelalte autoritati imputernicite iau masuri pentru:

a) verificarea tinerii evidentei de catre agentii economici, institutiile publice si alte persoane juridice detinatoare ale bunurilor rechizitionabile;

b) verificarea starii tehnice a mijloacelor de transport auto, navale, aeriene, a tehnicii de constructii, portuare si de aerodrom, rechizitionabile;

c) verificarea existentei materialelor, alimentelor, carburantilor, lubrifiantilor, precum si a altor bunuri rechizitionabile, stabilite prin planul de mobilizare;

d) analizarea fortei de munca ce poate fi chemata pentru prestari de servicii in interes public, de la agentii economici, institutiile publice, precum si din fiecare localitate, pentru persoanele neincadrate in munca.

Art. 10. – (1) Agentii economici, institutiile publice si celelalte persoane juridice tin evidenta bunurilor rechizitionabile pe care le au in proprietate sau in folosinta legala, conform normelor prevazute de lege, privind evidenta bunurilor din patrimoniul lor.

            (2) Evidenta bunurilor supuse rechizitiei, aflate in proprietatea persoanelor fizice, se tine de catre autoritatile administratiei publice locale.

            (3) Autoritatile administratiei publice locale, persoanele juridice si fizice proprietare sau detinatoare legale de bunuri repartizate prin planul de rechizitii sunt obligate sa comunice date privind existentul, starea si caracteristicile lor, la cererea beneficiarilor, respectiv, prefectului, centrului militar, Statului Major al Fortelor Aeriene si Statului Major al Fortelor Navale, dupa caz.

          (4) Schimbarile survenite in evidenta si starea bunurilor cuprinse in planul de rechizitii aprobat se comunica de catre proprietari sau detinatori legali, semestrial, autoritatilor prevazute la alin. (3).

Art. 12. – (1) Guvernul poate dispune, periodic, recensamantul anumitor categorii de bunuri supuse rechizitiei, stabilind, totodata, perioada, informatiile si autoritatile publice carora li se comunica rezultatul.

(2) Proprietarii si detinatorii legali ai bunurilor supuse rechizitiei sunt obligati sa le declare si, la cerere, sa le prezinte comisiilor de recensamant.

(3) Autoritatile administratiei publice sunt obligate sa participe la operatiunile de recensamant.

ART. 13

Beneficiarii rechizitiilor sunt obligati sa tina evidenta acestor bunuri in unitati fizice si valorice.

 

CAP.3 - Efectuarea rechizitiei de bunuri si prestarilor de servicii in interes public

ART. 14

(1) Bunurile se rechizitioneaza numai in baza ordinului de predare emis de autoritatile militare prevazute la art. 6 din prezenta lege.

(2) Ordinul de predare a bunurilor ce se rechizitioneaza va cuprinde, obligatoriu, denumirea autoritatii militare emitente si a unitatii beneficiare, temeiul legal al rechizitiei, datele de identificare a bunurilor, a proprietarului sau a detinatorului acestora, precum si mentiunile despre locul si termenul predarii bunurilor.

(3) Ordinul de predare se inmaneaza proprietarului sau detinatorului legal de catre delegatul centrului militar, al autoritatilor administratiei publice locale, al politiei sau al unitatii beneficiare, dupa caz.

ART. 15

La predarea bunurilor rechizitionate se incheie un proces-verbal in care sunt inscrise, pe langa datele de identificare, mentionate in ordinul de predare, starea si valoarea bunurilor la data rechizitiei.

ART. 16

(1) Aeronavele, navele si instalatiile de aeroport si portuare vor fi preluate, impreuna cu echipajele si personalul care le deservesc, iar mijloacele de transport auto si tehnica de constructii, cu soferii si, respectiv, cu mecanicii conductori.

(2) Alte bunuri decat cele prevazute la alin. (1), care nu pot fi folosite decat numai cu personal calificat, vor fi preluate, de asemenea, impreuna cu personalul care le deserveste.

(3) Aeronavele si navele rechizitionate, aflate in afara teritoriului national, sunt obligate sa revina din cursa in cel mai scurt timp posibil.

(4) Persoanele aflate in situatiile prevazute la alin. (1) si (2) sunt considerate mobilizate sau chemate pentru prestari de servicii in interes public, in conditiile prezentei legi.

ART. 17

(1) Instiintarea persoanelor fizice despre prestarile de servicii in interes public la care sunt chemate se face prin ordin de chemare individual sau colectiv.

(2) Ordinul de chemare va cuprinde, obligatoriu: denumirea autoritatii militare emitente si a unitatii beneficiare, temeiul legal al chemarii, numele, prenumele si domiciliul persoanei chemate, termenul si locul unde trebuie sa se prezinte.

(3) Ordinul de chemare a salariatilor va fi expediat la locul de munca al acestora si se va preda celui in cauza prin grija conducatorului sau nemijlocit.

(4) Pentru celelalte persoane fizice, ordinul de chemare va fi transmis de catre autoritatile administratiei publice locale, prin unitatea de politie pe raza careia persoana in cauza domiciliaza sau isi are resedinta.

(5) De regula, persoanele chemate pentru prestari de servicii in interes public vor lucra, pe cat posibil, in localitatile in care isi au domiciliul sau resedinta si in domeniul pentru care sunt pregatite profesional ori au aptitudini deosebite.

…………………

Art. 20. – Pentru stabilirea cantitatilor de bunuri rechizitionabile, a despagubirilor, precum si pentru solutionarea litigiilor care deriva din executarea rechizitiilor se infiinteaza si functioneaza:

            a) comisii mixte de rechizitii;

            b) Comisia Centrala de Rechizitii.

Art. 21. – (1) Comisia mixta de rechizitii de la nivelul judetului sau al municipiului Bucuresti, dupa caz, este compusa din:

a) prefectul judetului ori al municipiului Bucuresti – presedinte;

b) comandantul centrului militar judetean, respectiv, comandantii centrelor militare ale sectoarelor municipiului Bucuresti, dupa caz;

c) reprezentantul Statului Major al Fortelor Aeriene sau, dupa caz, Statului Major al Fortelor Navale;

d) reprezentantul comandamentului de jandarmi judetean sau al municipiului Bucuresti;

e) reprezentantul inspectoratului judetean de politie ori al Directiei generale de politie a municipiului Bucuresti;

f) seful compartimentului juridic al prefecturii;

g) reprezentantul Directiei generale a finantelor publice judetene sau a municipiului Bucuresti – specialist in preturi si evaluari de bunuri;

h) seful oficiului de mobilizare a economiei nationale si pregatirii teritoriului pentru aparare;

i) directorul oficiului registrului comertului judetean, respectiv al municipiului Bucuresti;

j) reprezentantul consiliului judetean;

k) presedintele camerei de comert si industrie a judetului sau a municipiului Bucuresti;

l) reprezentantul structurii teritoriale pentru situatii de urgenta.

(2) La lucrarile comisiei mixte de rechizitii pot fi invitati reprezentantii institutiilor publice care concura la pregatirea si realizarea rechizitiilor de bunuri si prestarilor de servicii in interes public.

……………………

ART. 38

Cantitatile de bunuri si durata rechizitiei, procedura rechizitionarii si a chemarii pentru prestari de servicii in interes public, in scopul prevenirii, localizarii si inlaturarii urmarilor unor dezastre, se vor stabili prin hotarare a Guvernului sau, dupa caz, prin ordine ale prefectilor.

ART. 39

Statul Major General si Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale sunt autorizate sa controleze periodic modul de tinere a evidentei si de intretinere a bunurilor supuse rechizitiei, de catre agentii economici, institutiile publice, cat si de catre celelalte persoane juridice, precum si sa verifice exactitatea datelor comunicate de proprietarii sau de detinatorii lor. De asemenea, sunt autorizate sa controleze, periodic, modul de intretinere si starea tehnica a bunurilor supuse rechizitiei, care apartin persoanelor fizice.

 

HOTARARE nr.11 din 19 ianuarie 1998

pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 132/1997 privind rechizitiile de bunuri si prestarile de servicii in interes public

Publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 52 din 6 februarie 1998

 

ART. 1

Se aproba Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 132/1997 privind rechizitiile de bunuri si prestarile de servicii in interes public, prevazute in anexa la prezenta hotarare.

ART. 2

(1) Pentru functionarea Comisiei Centrale de Rechizitii, din subordinea Guvernului, se constituie, in structura organizatorica actuala a Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale, Secretariatul tehnic permanent al Comisiei Centrale de Rechizitii, format din sapte persoane - patru militari si trei civili -, prin redistribuire de posturi: trei de la Ministerul Apararii Nationale, unul de la Ministerul de Interne si trei de la Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale.

(2) Secretariatul tehnic permanent functioneaza ca serviciu, iar seful acestuia este si secretarul Comisiei Centrale de Rechizitii.

ART. 3

Pentru functionarea comisiei mixte de rechizitii din subordinea prefecturii, se infiinteaza un secretariat tehnic in cadrul structurii organizatorice a Serviciului (Directiei) de mobilizare a economiei si pregatire a teritoriului pentru aparare, prin redistribuire de atributii.

ART. 4

Finantarea si logistica Secretariatului tehnic permanent, precum si logistica secretariatului tehnic se asigura de la bugetul de stat, prin Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, ca ordonator principal de credite, pe baza unei fundamentari prezentate distinct in cadrul bugetului acestuia.

 

ANEXA 1 - NORME METODOLOGICE

ART. 1

(1) Prezentele norme metodologice reglementeaza modalitatile de indeplinire a obligatiilor legale, de catre agentii economici, institutiile publice, alte persoane juridice si fizice, comisiile de rechizitii si autoritatile militare abilitate sa efectueze rechizitii la declararea mobilizarii generale sau partiale ori a starii de razboi, la instituirea starii de asediu sau de urgenta, cat si pe timpul acestor situatii.

(2) Rechizitiile de bunuri si prestarile de servicii prevazute a se efectua la declararea sau instituirea starilor precizate la alin. (1) se organizeaza si se pregatesc din timp de pace.

ART. 2

(1) Prin bunuri rechizitionabile sau supuse rechizitiei se intelege totalitatea bunurilor ce se pot rechizitiona potrivit art. 5 din Legea nr. 132/1997 privind rechizitiile de bunuri si prestarile de servicii in interes public.

(2) Bunurile prevazute a se rechizitiona sunt cele pentru care autoritatile abilitate de lege au emis ordine de predare.

ART. 3

Pentru stabilirea necesarului de bunuri prevazute a se rechizitiona si de persoane ce pot fi chemate pentru prestari de servicii, se procedeaza astfel:

a) unitatile militare din sistemul fortelor destinate apararii inainteaza cererile de rechizitii si prestari de servicii prin planurile de mobilizare a garnizoanelor, prevazute la art. 28 din Legea nr. 73/1995 privind pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare, centrelor militare judetene sau al municipiului Bucuresti, denumite in continuare centre militare, pe raza carora sunt dislocate sau se constituie potrivit instructiunilor elaborate de Ministerul Apararii Nationale;

b) agentii economici, institutiile publice si alte persoane juridice, carora le revin sarcini din planul de mobilizare a economiei nationale pentru primul an de razboi, inainteaza cereri de rechizitii si prestari de servicii, potrivit modelului prezentat in anexa nr. 1, la serviciile (Directia) de mobilizare a economiei si pregatire a teritoriului pentru aparare judetene sau a municipiului Bucuresti, denumite in continuare serviciile (Directia) de mobilizare a economiei si pregatire a teritoriului pentru aparare, in baza instructiunilor elaborate de Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale;

c) centrele militare centralizeaza cererile de rechizitii si prestari de servicii ale unitatilor militare din planurile de mobilizare a garnizoanelor, iar serviciile (Directia) de mobilizare a economiei si pregatire a teritoriului pentru aparare centralizeaza cererile agentilor economici, ale institutiilor publice si ale altor persoane juridice prevazute la lit. b);

d) cererile de rechizitii si prestari de servicii prevazute la lit. a) si b) se inainteaza o data cu intocmirea planului de mobilizare si se actualizeaza anual, pana la sfarsitul primului trimestru sau cand apar modificari in structura organizatorica a beneficiarului sau a sarcinilor de mobilizare a acestuia.

ART. 4

(1) Fondurile necesare platii despagubirilor pentru bunurile rechizitionate si prestarile de servicii in interes public se includ in bugetul pentru primul an de razboi, potrivit metodologiei elaborate de Ministerul Finantelor.

(2) Modalitatile si instrumentele de plata se stabilesc de catre Ministerul Finantelor, impreuna cu Ministerul Apararii Nationale si cu avizul Bancii Nationale a Romaniei.

ART. 5

(1) Comisia Centrala de Rechizitii si comisiile mixte de rechizitii adopta hotarari prin vot deschis, cu majoritatea simpla din numarul total al membrilor care le compun.

(2) Inlocuitorii de drept ai membrilor comisiilor prevazute la alin. (1) au drepturile si obligatiile titularilor.

CAP. 2

Transmiterea si centralizarea datelor de evidenta a bunurilor rechizitionabile si a persoanelor fizice care pot fi chemate pentru prestari de servicii; verificarea si inventarierea

ART. 6

(1) Pentru stabilirea cantitatilor de bunuri ce pot fi rechizitionate, o data cu informatiile comunicate potrivit art. 48 din Legea nr. 73/1995, agentii economici, institutiile publice si celelalte persoane juridice, proprietare sau detinatoare, cu orice titlu, de bunuri rechizitionabile sunt obligate sa transmita in fiecare an, pana la finele trimestrului I, serviciilor (Directiei) de mobilizare a economiei si pregatire a teritoriului pentru aparare, date privind existentul si starea bunurilor conform fiselor de evidenta ce vor fi comunicate de acestea.

(2) Autoritatile administratiei publice locale vor comunica serviciilor (Directiei) de mobilizare a economiei si pregatire a teritoriului pentru aparare, in conditiile alin. (1), datele despre bunurile rechizitionabile aflate in proprietatea persoanelor fizice din localitatea respectiva.

(3) Inspectoratele judetene de politie si Directia generala de politie a municipiului Bucuresti vor comunica, la cererea serviciilor (Directiei) de mobilizare a economiei si pregatire a teritoriului pentru aparare, datele privind mijloacele auto aflate in proprietatea persoanelor juridice si fizice de pe raza lor de competenta.

(4) Directiile generale ale finantelor publice si controlului financiar de stat judetene si a municipiului Bucuresti, administratiile financiare municipale, orasenesti si de sector sunt obligate sa comunice, la cererea serviciilor (Directiei) de mobilizare a economiei si pregatire a teritoriului pentru aparare, date din evidenta centralizatoarelor referitoare la venituri si cheltuieli, structura activitatii economice, numarul de salariati, mijloacele de transport si constructii cu privire la agentii economici, institutiile publice si alte persoane juridice.

ART. 7

Persoanele juridice care au in evidenta bunurile prevazute a se rechizitiona vor comunica, in conditiile legii, centrelor militare pe raza carora se afla, modificarile survenite la aceste bunuri privind instrainarea sau starea lor, pe formulare potrivit modelului prezentat in anexa nr. 1. Centrele militare actualizeaza si comunica aceste modificari si serviciilor (Directiei) de mobilizare a economiei si pregatire a teritoriului pentru aparare.

……………………….

ART. 14

 (3) Hotararea comisiei mixte de rechizitii se comunica, in extras, persoanelor juridice carora li s-au stabilit obligatii de rechizitii si prestari de servicii, de catre secretariatul tehnic, cu semnatura presedintelui, in termen de 10 zile de la adoptare, in timp de pace, si in termen de 24 de ore, pe timp de razboi.

Metodologia executarii rechizitiilor si prestarilor de servicii

……………………….

ART. 20

(1) In baza hotararii comisiei mixte de rechizitii, repartitia pe beneficiari a bunurilor prevazute a se rechizitiona si a persoanelor care urmeaza a fi chemate pentru prestari de servicii se efectueaza astfel:

a) de catre centrul militar, pe unitati militare beneficiare;

b) de catre Oficiul (Directia) de mobilizare a economiei si pregatire a teritoriului pentru aparare, pe agenti economici, institutii publice si autoritati publice locale.

(2) Oficiul (Directia) de mobilizare a economiei si pregatire a teritoriului pentru aparare trimite centrului militar repartitia astfel stabilita, in vederea intocmirii ordinelor de predare si de chemare.

(3) Centrul militar, pe baza repartitiei efectuate, emite, in conditiile legii, ordine de predare potrivit modelului prezentat in anexa nr. 6, respectiv ordine de chemare pentru prestari de servicii, conform modelului prezentat in anexa nr. 7.

(4) Ordinele de predare pentru bunurile prevazute a se rechizitiona, specifice marinei si aviatiei militare, se emit de seful Statului Major al Marinei Militare, respectiv de seful Statului Major al Aviatiei si Apararii Antiaeriene.

(5) Inmanarea acestor ordine se face in conditiile legii, in termen de cel mult 30 de zile de la data emiterii hotararii comisiei mixte de rechizitii, in timp de pace, si in termen de 24 de ore, pe timp de razboi.

ART. 21

(1) Ordinele de predare a bunurilor prevazute a se rechizitiona si ordinele de chemare pentru prestarile de servicii se pastreaza de agentii economici, de institutiile publice si de celelalte persoane juridice prevazute de lege, in conditiile stabilite de centrele militare.

(2) Ordinele de predare si ordinele de chemare pentru prestarile de servicii ale persoanelor fizice se pastreaza asupra acestora.

ART. 22

(1) Modalitatea instiintarii si organizarii predarii bunurilor rechizitionate si chemarii persoanelor pentru prestari de servicii se vor stabili de Ministerul Apararii Nationale, prin centrele militare.

(2) Proprietarii sau detinatorii legali ai navelor si aeronavelor prevazute a se rechizitiona, aflate in afara teritoriului national, sunt obligati sa asigure aducerea acestora in tara, la cererea, la termenele si la locurile stabilite de autoritatile imputernicite sa efectueze rechizitii.

ART. 23

(1) Bunurile rechizitionate, se predau beneficiarilor pe baza de proces-verbal de predare-preluare, intocmit in trei exemplare, pe formulare tipizate, conform modelului prezentat in anexa nr. 8.

(2) Proprietarii sau detinatorii legali vor pune la dispozitia beneficiarilor bunurile care se rechizitioneaza, la locurile stabilite in ordinele de predare.

(3) Pentru bunurile care se trimit beneficiarului de catre proprietar sau de detinator, formularele de proces-verbal se asigura acestora de catre centrele militare si se pastreaza impreuna cu ordinele de predare, la predator.

(4) Pentru bunurile care se preiau de catre beneficiar de la predator, formularele de proces-verbal se asigura si se pastreaza la beneficiar.

(5) Procesele-verbale de predare-preluare se completeaza, se semneaza si se stampileaza de catre predator si primitor sau de inlocuitorii legali, dupa caz.

ART. 24

Dupa predarea-preluarea bunurilor rechizitionate, procesele-verbale primesc urmatoarea destinatie:

- exemplarul nr. 1 - la predator;

- exemplarul nr. 2 - la beneficiar;

- exemplarul nr. 3 - la centrul militar de pe raza caruia s-a efectuat rechizitia, trimis de catre beneficiar, in termen de 24 de ore de la data rechizitiei.

ART. 25

(1) Bunurile ce se rechizitioneaza, constituite in complete, se asigura si se predau cu echipamentele si materialele ce le compun, conform inventarului cu care fabrica producatoare a livrat produsul respectiv, inclusiv cu documentele tehnice de exploatare si intretinere, completate la zi.

(2) Mijloacele de transport auto si tehnica de constructii se predau cu sculele, piesele de schimb si accesoriile din inventar, cu plinurile de lubrifianti si lichide speciale prevazute in cartea tehnica de exploatare si cu cantitatile de carburanti precizate in ordinele de predare.

(3) Navele si aeronavele se predau cu lotul de bord, conform inventarului, inclusiv piesele de schimb aferente, cu plinurile de carburanti - lubrifianti si lichide speciale. Navele se vor preda, in plus, cu alimente si apa pentru 5 zile, pentru intregul echipaj.

ART. 26

(1) Persoanele chemate pentru prestari de servicii se vor prezenta la locul, termenul si cu materialele prevazute in ordinele de chemare, precum si cu documentele de identitate, de atestare a meseriei, calificarii si situatiei militare, dupa caz.

(2) Persoanele ce vor fi preluate potrivit legii, impreuna cu tehnica rechizitionata pe care o deservesc, vor avea asupra lor documentele de identitate si militare, dupa caz, precum si documentele care sa ateste calificarea respectiva si dreptul de exploatare a tehnicii.

 

ART. 27

Pentru efectuarea rechizitiilor de bunuri si chemarea persoanelor pentru prestari de servicii, pe timp de razboi, de catre comandantii de subunitati sau de unitati, stabiliti potrivit legii, se procedeaza astfel:

a) comandantul emite autoritatilor publice locale ordine de predare si de chemare pentru prestari de servicii, pe formulare netipizate, care vor cuprinde datele prevazute de lege;

b) autoritatea respectiva pune la dispozitie comandantului bunurile si persoanele solicitate, in cel mai scurt timp;

c) bunurile solicitate vor fi predate de proprietarii sau de detinatorii legali;

d) beneficiarul impreuna cu proprietarul sau cu detinatorul de bunuri rechizitionate intocmesc un proces-verbal de predare-preluare netipizat, similar celui prezentat in anexa nr. 8, in trei exemplare, semnat si stampilat, daca proprietarul sau beneficiarul detine stampila, si autentificat de reprezentantul autoritatii publice locale. Destinatia exemplarelor este cea prevazuta la art. 24. Exemplarul nr. 3 se trimite centrului militar de pe a carui raza de responsabilitate s-a efectuat rechizitia, prin grija autoritatilor publice locale, in termen de 24 de ore.

 

 

 

 

 

ORDIN nr.63 din 18 august 2004

privind aprobarea Nomenclatorului bunurilor rechizitionabile

EMITENT:     OFICIUL CENTRAL DE STAT PENTRU PROBLEME SPECIALE;
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 826 din 7 septembrie 2004;

 

Avand in vedere:

- art. 23 lit. a) si art. 24 din Legea nr. 132/1997 privind rechizitiile de bunuri si prestarile de servicii in interes public;

- art. 31 lit. a) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 132/1997 privind rechizitiile de bunuri si prestarile de servicii in interes public, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 11/1998;

- Hotararea Comisiei Centrale de Rechizitii nr. 1.974 din 1 iulie 2004,

in temeiul prevederilor art. 5 alin. (6) din Hotararea Guvernului nr. 111/2004 privind organizarea, functionarea si atributiile Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale,

seful Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale emite prezentul ordin.

ART. 1

Se aproba Nomenclatorul bunurilor rechizitionabile, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

 

ART. 2

Secretariatul tehnic permanent al Comisiei Centrale de Rechizitii, oficiile judetene de mobilizare a economiei si pregatirea teritoriului pentru aparare, precum si centrele militare vor lua masuri pentru indeplinirea prevederilor prezentului ordin.

ART. 3

(1) Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2005.

(2) La data intrarii in vigoare a prezentului ordin Hotararea Comisiei Centrale de Rechizitii nr. 1.194/2002 pentru aprobarea Nomenclatorului bunurilor rechizitionabile, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 873 din 4 decembrie 2002, se abroga.

 

HOTARARE nr.638 din 29 aprilie 2004

pentru aprobarea Instructiunilor privind elaborarea si actualizarea monografiei economico-militare a judetului, respectiv a municipiului Bucuresti

PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 447 din 19 mai 2004;

ART. 1

Se aproba Instructiunile privind elaborarea si actualizarea monografiei economico-militare a judetului, respectiv a municipiului Bucuresti, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

ART. 2

Fondurile necesare desfasurarii activitatilor de elaborare si actualizare a monografiilor economico-militare se aloca din bugetele judetelor si, respectiv, din bugetul municipiului Bucuresti.

……………………..

ANEXA – INSTRUCTIUNI privind elaborarea si actualizarea monografiei economico-militare a judetului, respectiv a municipiului Bucuresti

ART. 1

Monografia economico-militara a judetului, respectiv a municipiului Bucuresti, denumita in continuare monografie, reprezinta documentul care cuprinde date si informatii referitoare la principalele elemente geografice si de infrastructura, resursele materiale, energetice si umane, precum si alte date si informatii din cadrul unitatilor administrativ-teritoriale, furnizate de autoritatile administratiei publice locale, alte institutii publice si de agentii economici, necesare sustinerii efortului de aparare, asigurarii ordinii publice, sigurantei nationale, precum si acordarii sprijinului natiunii gazda in cadrul actiunilor cu partenerii NATO.

ART. 2

(1) Monografia se elaboreaza la fiecare judet si in municipiul Bucuresti de catre Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, denumit in continuare Oficiul, prin compartimentele sale teritoriale si se transmite centrelor militare.

(2) Monografia cuprinde principalele date si informatii, care prezinta importanta pentru aparare, referitoare la:

a) istoria si geografia unitatii administrativ-teritoriale, memoriu, ca parte introductiva a monografiei;

b) structura demografica si fondul de locuinte, conform machetelor din anexele nr. 1a), 1b), 1c) si 1d);

c) reteaua hidrografica, conform machetelor din anexele nr. 2a), 2b), 2c), 2d) si 2e);

d) fondul forestier, conform machetei din anexa nr. 3;

e) retelele rutiere si lucrarile de arta, conform machetelor din anexele nr. 4a) si 4b);

f) retelele de cale ferata, conform machetei din anexa nr. 5;

g) retelele de comunicatii, conform machetelor din anexele nr. 6a), 6b), 6c), 6d) si 6e);

h) retelele de energie electrica, conform machetei din anexa nr. 7;

i) agentii economici, conform machetei din anexa nr. 8;

j) sursele de apa, conform machetei din anexa nr. 9;

k) spatiile de depozitare, conform machetei din anexa nr. 10;

l) spatiile de cazare si preparare a hranei, conform machetelor din anexele nr. 11a) si 11b);

m) asistenta medicala, conform machetei din anexa nr. 12;

n) magistralele de transport pe conducte, conform machetelor din anexele nr. 13a) si 13b);

o) mijloacele de transport si utilajele de constructii, conform machetei din anexa nr. 14;

p) aeroporturi, porturi si dane, conform machetelor din anexele nr. 15a), 15b) si 15c);

q) institutiile de invatamant si cultura, conform machetei din anexa nr. 16;

r) edituri si tipografii, conform machetei din anexa nr. 17;

s) obiectivele de pregatire a teritoriului pentru protectia populatiei, conform machetelor din anexele nr. 18a) si 18b);

t) turism - infrastructura conform machetei din anexa nr. 19.

ART. 3

Informatiile incluse in monografie sunt puse la dispozitia centrelor militare, sub forma de document scris si pe suport magnetic sau in format electronic, si sunt gestionate potrivit legislatiei in vigoare.

ART. 4

(1) Monografia se elaboreaza o data la 5 ani.

(2) Compartimentele teritoriale ale Oficiului isi desfasoara activitatile de elaborare a monografiilor in colaborare cu consiliile judetene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

(3) Consiliile judetene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti, asigura financiar si material activitatea de elaborare a monografiilor.

ART. 5

(1) Institutiile publice si agentii economici au obligatia sa furnizeze compartimentelor teritoriale ale Oficiului, in scris si pe suport magnetic, informatiile solicitate, in scopul realizarii obiectului prezentelor instructiuni.

(2) Datele si informatiile necesare elaborarii monografiei sunt furnizate fara plata cu respectarea confidentialitatii acestora de catre personalul caruia ii sunt destinate, in conditiile legii.

ART. 6

(1) Dupa elaborare monografia se preda centrelor militare ca un document unitar constituit din anexele prevazute la art. 2 alin. (2), detasabile.

(2) Din punct de vedere al clasificarii informatiilor, datele si informatiile furnizate de autoritatile administratiei publice, celelalte institutii publice si agentii economici pot fi clasificate la nivelul "SECRET DE SERVICIU", iar pentru redactarea, gestionarea, pastrarea si utilizarea acestora se respecta prevederile legislatiei in vigoare privind protectia informatiilor clasificate.

ART. 7

(1) Actualizarea monografiei se face anual de compartimentele teritoriale ale Oficiului, pana la sfarsitul semestrului I, pe baza datelor furnizate de catre institutiile si agentii economici implicati.

(2) Dupa actualizarea monografiei compartimentele teritoriale ale Oficiului transmit centrelor militare numai anexele in continutul carora au intervenit modificari.

 

ART. 8

Fundamentarea fondurilor necesare elaborarii si actualizarii monografiei se face pe baza propunerilor compartimentelor teritoriale ale Oficiului, transmise consiliilor judetene, respectiv Consiliului General al Municipiului Bucuresti, care le includ in bugetele proprii.

ART. 9

Anexele nr. 1a), 1b), 1c), 1d), 2a), 2b), 2c), 2d), 2e), 3, 4a), 4b), 5, 6a), 6b), 6c), 6d), 6e), 7, 8, 9, 10, 11a), 11b), 12, 13a), 13b), 14, 15a), 15b), 15c), 16, 17, 18a), 18b) si 19 fac parte integranta din prezentele instructiuni.

 

LEGE nr.215 din 23 aprilie 2001

administratiei publice locale

EMITENT:     PARLAMENTUL;
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 204 din 23 aprilie 2001;

 

Raporturile dintre administratia publica judeteana si cea locala au la baza principiile autonomiei, legalitatii si colaborarii in rezolvarea problemelor comune. In relatiile dintre administratia publica locala si cea judeteana nu exista raporturi de subordonare.

……………………….

ART. 4

(1) Autonomia locala este numai administrativa si financiara, fiind exercitata pe baza si in limitele prevazute de lege.

(2) Autonomia locala priveste organizarea, functionarea, competentele si atributiile, precum si gestionarea resurselor care, potrivit legii, apartin comunei, orasului sau judetului, dupa caz.

……………………….

ART. 68

(1) Primarul indeplineste urmatoarele atributii principale:

a) asigura respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a prevederilor Constitutiei, precum si punerea in aplicare a legilor, a decretelor Presedintelui Romaniei, a hotararilor si ordonantelor Guvernului; dispune masurile necesare si acorda sprijin pentru aplicarea ordinelor si instructiunilor cu caracter normativ ale ministrilor si ale celorlalti conducatori ai autoritatilor administratiei publice centrale, precum si a hotararilor consiliului judetean;

d) prezinta consiliului local, anual sau ori de cate ori este necesar, informari, privind starea economica si sociala a comunei sau a orasului, in concordanta cu atributiile ce revin autoritatilor administratiei publice locale, precum si informari asupra modului de aducere la indeplinire a hotararilor consiliului local;

h) ia masuri pentru prevenirea si limitarea urmarilor calamitatilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, impreuna cu organele specializate ale statului. In acest scop poate mobiliza populatia, agentii economici si institutiile publice din comuna sau din oras, acestea fiind obligate sa execute masurile stabilite in planurile de protectie si interventie elaborate pe tipuri de dezastre;

i) asigura ordinea publica si linistea locuitorilor, prin intermediul politiei, jandarmeriei, gardienilor publici, pompierilor si unitatilor de protectie civila, care au obligatia sa raspunda solicitarilor sale, in conditiile legii;

s) conduce serviciile publice locale; asigura functionarea serviciilor de stare civila si de autoritate tutelara; supravegheaza realizarea masurilor de asistenta si ajutor social;

v) raspunde de inventarierea si administrarea bunurilor care apartin domeniului public si domeniului privat al comunei sau al orasului;

x) organizeaza evidenta lucrarilor de constructii din localitate si pune la dispozitie autoritatilor administratiei publice centrale rezultatele acestor evidente;

 (2) Primarul indeplineste si alte atributii prevazute de lege sau de alte acte normative, precum si insarcinarile date de consiliul local.

……………………….

ART. 133

(1) Prefectul conduce activitatea serviciilor publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte autoritati ale administratiei publice centrale de specialitate, organizate la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale.

ART. 134

(1) Prefectul, ca reprezentant al Guvernului, indeplineste urmatoarele atributii principale:

a) asigura realizarea intereselor nationale, aplicarea si respectarea Constitutiei, a legilor, a hotararilor si ordonantelor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum si a ordinii publice;

d) asigura, impreuna cu autoritatile si organele abilitate, pregatirea si aducerea la indeplinire, in conditiile stabilite prin lege, a masurilor de aparare care nu au caracter militar, precum si a celor de protectie civila; autoritatile militare si organele locale ale Ministerului de Interne au obligatia sa informeze si sa sprijine prefectul pentru rezolvarea oricarei probleme de interes national sau judetean, in conditiile legii;

 

HOTARIRE Nr.203 din 3 aprilie 1995

privind modul de organizare si de participare la pregatirea persoanelor cu functii de conducere in sistemul autoritatilor administratiei publice, a conducatorilor agentilor economici si ai institutiilor publice cu sarcini la mobilizare, in vederea indeplinirii atributiilor ce le revin pe linia apararii nationale

PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL NR. 67 din 12 aprilie 1995

……………………….

ART. 5

Dupa numirea in functie, ministrii si secretarii de stat, precum si demnitarii cu rang corespunzator acestora, prefectii, subprefectii si primarul general al municipiului Bucuresti participa la o convocare de pregatire cu durata de 16 ore, in primele 4 luni dupa depunerea juramintului, respectiv dupa numirea in functie.

Presedintii, vicepresedintii si secretarii consiliilor judetene, primarii si secretarii consiliilor locale ale municipiilor, oraselor, comunelor si sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si conducatorii agentilor economici si ai institutiilor publice cu sarcini la mobilizare si persoanele numite cu tinerea evidentei militare si mobilizarea la locul de munca, prevazute de lege, participa la o convocare de pregatire cu durata de 10 ore, in primele 3 luni de la depunerea juramintului, respectiv de la numirea in functie.

ART. 6

Perfectionarea pregatirii persoanelor prevazute la art. 1, in vederea indeplinirii atributiilor pe linia apararii nationale, continua pe toata perioada indeplinirii mandatelor, respectiv a functiilor, prin participarea, anual, la 1-2 convocari.

Durata convocarilor insumeaza anual:

a) 16 ore pentru ministri si secretari de stat, precum si pentru demnitari cu rang corespunzator acestora;

b) 10 ore pentru prefecti, subprefecti, primarul general al municipiului Bucuresti, presedintii, vicepresedintii si secretarii consiliilor judetene, primarul si secretarii consiliilor locale ale municipiilor, oraselor, comunelor si sectoarelor municipiului Bucuresti, conducatorii agentilor economici si ai institutiilor publice cu sarcini la mobilizare, precum si pentru persoanele desemnate cu tinerea evidentei militare si mobilizarea la locul de munca prevazute de lege.

……………………….

ART. 8

Activitatile de pregatire si de perfectionare a pregatirii persoanelor prevazute la art. 5 alin. 1 se desfasoara la Ministerul Apararii Nationale si sint conduse de Statul Major General.

Activitatile de pregatire si de perfectionare a pregatirii persoanelor prevazute la art. 5 alin. 2 se desfasoara centralizat, in localitatile resedinta de judet, respectiv in municipiul Bucuresti, sau pe grupuri de localitati. Acestea sint organizate si conduse de catre organele militare teritoriale.

ART. 9

In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei hotariri, Secretariatul General al Guvernului are obligatia sa transmita Statului Major General tabele nominale cu persoanele prevazute la art. 5 alin. 1.

Prefectii, prin structurile din teritoriu ale Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale, au obligatia de a transmite centrelor militare, in termenul prevazut la alin. 1, tabele nominale cu persoanele prevazute la art.5 alin.2.

ART. 10

Cheltuielile de transport, cazare, masa si diurna pentru participantii la pregatire se suporta de catre institutiile publice si agentii economici din care acestia fac parte.

ART. 11

Anual, in primul trimestru, ministrul apararii nationale si comandantii centrelor militare prezinta Guvernului, respectiv prefectilor, informari privind modul de indeplinire a prevederilor prezentei hotariri in anul precedent si propun masurile ce trebuie intreprinse pentru imbunatatirea activitatii in anul in curs si in perspectiva.

 

HOTARIRE nr.222 din 19 mai 1997

privind organizarea si conducerea actiunilor de evacuare in cadrul protectiei civile

Publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 109 din 2 iunie 1997

 

……………………….

Asigurarea actiunilor de evacuare

ART. 15

Masurile principale de asigurare a actiunilor de evacuare, la razbgoi sau in caz de dezastre, se stabilesc in planurile intocmite din timp de pace si cuprind, in principal, urmatoarele:

a) executarea recunoasterii cailor de comunicatii si a raioanelor (localitatilor) in care se va executa evacuarea, pe diferite variante de transport (auto, pe caile ferate, naval, aerian etc.);

b) cercetarea si siguranta transportului pe timpul executarii actiunii de evacuare;

c) stabilirea de puncte de adunare, puncte de imbarcare, puncte de debarcare, puncte de primire si puncte de repartitie;

d) logistica actiunilor de evacuare la razboi, care se asigura de catre institutiile publice si agentii economici propusi de catre Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, respectiv de serviciile de mobilizare a economiei si pregatirea teritoriului pentru aparare, iar la dezastre, de catre comisiile judetene de evacuare;

e) asigurarea medicala pe timpul evacuarii;

f) aprovizionarea personalului care se evacueaza, cu produse alimentare si industriale de prima necesitate;

g) asigurarea pazei bunurilor, ordinii publice, fluentei circulatiei, evidentei populatiei, pe toata durata actiunilor de evacuare;

h) protectia populatiei pe timpul executarii evacuarii.

ART. 16

Pentru executarea cercetarii si sigurantei pe timpul actiunilor de evacuare,

unitatile Ministerului de Interne, unitatile, subunitatile si formatiunile de protectie civila vor constitui elemente de cercetare si siguranta specifice, care vor actiona, independent sau in cooperare, in raioanele, punctele si pe directiile in care se executa evacuarea.

Institutiile publice si agentii economici care desfasoara activitati de evacuare vor lua masuri proprii de asigurare a acestei activitati.

ART. 17

Necesarul de mijloace de transport pentru evacuare se planifica si se asigura, la cerere, de catre ministere, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale si se cuprind in Planul de mobilizare a economiei nationale. Ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale intocmesc cererile cu necasarul de mijloace de transport, pe care le transmit Comandamentului Protectiei Civile, care le centralizeaza si le transmite la Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale. Organele autoritatilor administratiei publice locale, institutiile publice si agentii economici transmit cererile cu necesarul de mijloace de transport la inspectoratele de protectie civila judetene, respectiv la Inspectoratul de Protectie Civila al Municipiului Bucuresti, care le transmit Serviciului de mobilizare a economiei si pregatirea teritoriului pentru aparare judetean, respectiv al municipiului Bucuresti.

Cantitatile de carburanti si lubrifianti se asigura in acelasi mod ca si mijloacele de transport.

……………………….

ART. 27

Comisiile de evacuare judetene, a municipiului Bucuresti si ale sectoarelor acestuia indeplinesc urmatoarele atributii:

a) intocmesc si actualizeaza documentele planului de evacuare sau ale planului de primire si de repartitie, potrivit hotaririlor Comisiei Centrale de Evacuare;

b) controleaza si indruma intocmirea planurilor de evacuare la autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice si agentii economici care au sarcini de productie militara, indiferent de forma de proprietate;

c) executa periodic aplicatii si exercitii practice pentru antrenarea comisiilor de evacuare si verificarea aplicabilitatii prevederilor planurilor de evacuare, conform planului Comandamentului Protectiei Civile;

b) organizeaza si indruma desfasurarea evacuarii institutiilor publice, egentilor economici, populatiei, colectivitatilor de animale, bunurilor materiale si obiectelor culturale din localitatile stabilite;

e) urmaresc realizarea masurilor de pregatire si de desfasurare a actiunilor de evacuare, de primire, de repartitie si de cazare a populatiei si de depozitare a bunurilor materiale;

f) organizeaza, incadreaza si asigura functionarea punctelor de adunare, de imbarcare, de debarcare, de primire si de repartitie;

g) realizeaza masurile de asigurare privind transportul populatiei, bunurilor materiale, colectivitatilor de animale, asistenta medicala, protectia, paza, ordinea, legaturilor fir si radio si evidenta populatiei pe timpul executarii evacuarii in raioanele din si in care se executa aceasta;

h) informeaza periodic pe seful protectiei civile al judetului si Comisia Centrala de Evacuare despre stadiul desfasurarii actiunilor de evacuare.

Comisiile de evacuare judetene organizeaza comisii de evacuare in localitati, institutii publice si agenti economici cuprinsi in planurile de evacuare (primire).

Presedintii acestor comisii sint viceprimarii sau directorii adjuncti ai institutiilor publice si ai agentilor economici.

 

 

 

HOTARARE nr.338 din 2002

pentru asigurarea fortei de munca necesare la mobilizare si pe timp de razboi cu personal cu obligatii militare

 

            Art.1. – Forta de munca necesara desfasurarii activitatilor economico-sociale la mobilizare si pe timp de razboi se asigura prin utilizarea personalului fara obligatii militare si prin mobilizare la locul de munca a personalului cu obligatii militare, strict necesar continuarii activitatii autoritatilor administratiei publice, institutiilor publice si agentilor economici, indiferent de forma de proprietate.

            Art.2. – Stabilirea numarului si structurii personalului care se mobilizeaza la locul de munca, pentru fiecare institutie publica si agent economic, se face pe baza structurii organizatorice de functionare pe timp de razboi, necesara realizarii sarcinilor prevazute in Planul de mobilizare a economiei nationale si a celorlalte activitati care sustin efortul de aparare.

Metodologie de elaborare a documentelor pentru asigurarea fortei de munca necesare la mobilizare si pe timp de razboi cu personal cu obligatii militare

Art.2. – Institutiile publice si agentii economici, indiferent de forma de proprietate, au obligatia sa isi asigure la mobilizare si pe timp de razboi forta de munca necesara pentru realizarea integrala a sarcinilor cuprinse in Planul de mobilizare a economiei nationale si a celorlalte activitati care sustin efortul de aparare si totodata sa disponibilizeze rezervistii stabiliti din timp de pace sa completeze unitatile militare la mobilizare si pe timp de razboi.

            Art.4. – Documentele care se intocmesc pentru mobilizarea la locul de munca sunt :

§         cererea de mobilizare la locul de munca ;

§         tabelul cuprinzand functiile pe care pot fi incadrati rezervisti mobilizati la locul de munca ;

§         centralizatorul cuprinzand cererile de MLM ; registrul pentru evidenta nominala a angajatilor care au obligatii militare (rezervisti) ;

§          tabelul nominal cuprinzand rezervistii angajati, aflati in evidenta centrului militar judetean, care pot fi mobilizati la locul de munca ;

§         situatia numerica privind rezervistii aprobati pentru a fi mobilizati la locul de munca la data de …. ;

§         tabelul nominal cuprinzand rezervistii specialisti de inalta calificare, la care obligatia de MLM se va mentine pentru vechiul loc de munca.

 

ORDIN nr.109 din 21 ianuarie 2003

pentru aprobarea Normelor privind elaborarea programelor de desfacere a marfurilor prin introducerea sistemului de distribuire catre populatie a principalelor produse alimentare si nealimentare pe baza de ratii si cartele, in caz de mobilizare sau de razboi

EMITENT:     OFICIUL CENTRAL DE STAT PENTRU PROBLEME SPECIALE;
             Nr. 109 din 21 ianuarie 2003
             MINISTERUL PENTRU INTREPRINDERILE MICI si MIJLOCII si COOPERATIE*)
             Nr. 25 din 10 februarie 2003
             MINISTERUL SANATATII si FAMILIEI*)
             Nr. 196 din 12 martie 2003
             MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
             Nr. 16.930 din 17 martie 2003
             MINISTERUL ADMINISTRATIEI PUBLICE*)
             Nr. 5 din 6 ianuarie 2003
             MINISTERUL ECONOMIEI si COMERTULUI
             Nr. 63 din 30 iulie 2003
             MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR si MEDIULUI
             Nr. 540 din 20 august 2003
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 638 din 8 septembrie 2003;

 

NORME

privind elaborarea programelor de desfacere a marfurilor prin introducerea sistemului de distribuire

catre populatie a principalelor produse alimentare si nealimentare pe baza de ratii si cartele, in caz de

mobilizare sau de razboi

CAP.I - Dispozitii generale

ART. 1

Introducerea sistemului de distribuire catre populatie a principalelor produse alimentare si nealimentare pe baza de ratii si cartele, in caz de mobilizare sau de razboi, urmareste apararea unor interese publice majore privind:

a) optimizarea consumului de produse alimentare si nealimentare de stricta necesitate in vederea sustinerii efortului de aparare;

b) protectia vietii si sanatatii populatiei;

c) utilizarea cat mai rationala a resurselor de care dispune economia nationala.

ART. 2

(1) Necesarul de produse alimentare si nealimentare care vor fi distribuite populatiei pe baza de ratii si cartele, precum si posibilitatile de asigurare de catre economia nationala se includ in planul de mobilizare a economiei nationale, elaborat de Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, in conditiile legii.

(2) Consumul rationalizat se poate introduce pentru o parte sau pentru toate produsele prevazute in prezentele norme.

ART. 3

Consiliile locale si consiliile judetene/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intocmesc din timp de pace Programul de aprovizionare cu produse agroalimentare si industriale ce urmeaza a fi distribuite rationalizat populatiei, in situatii deosebite prevazute de lege, conform prevederilor prezentelor norme, denumit in continuare program de aprovizionare.

ART. 4

Agentii economici producatori, care sunt inclusi in programul de aprovizionare al consiliului local/ consiliului judetean/Consiliului General al Municipiului Bucuresti isi intocmesc documente de mobilizare in conformitate cu legislatia in vigoare.

ART. 5

Daca fondul de marfa de produse alimentare rationalizate nu poate fi asigurat la nivelul stabilit prin planul de mobilizare a economiei nationale, chiar dupa realizarea substituirilor, autoritatile administratiei publice locale stabilesc masuri organizatorice de diminuare procentuala si treptata a ratiilor pana la limita ratiei de supravietuire.

ART. 6

Indiferent de volumul de marfa existent, autoritatile administratiei publice vor raspunde prompt la solicitarile de rechizitii de bunuri ale organelor cuprinse in Legea nr. 132/1997 privind rechizitiile de bunuri si prestarile de servicii in interes public, pana la limita consumului rationalizat necesar proprietarului si familiei sale. Aceasta limita se calculeaza in functie de ratiile de produse cuprinse in prezentele norme.

CAP.II - Asigurarea cu produse alimentare si nealimentare rationalizate

SECTIUNEA 1

Produsele supuse consumului rationalizat

ART. 7

Consumul rationalizat se introduce la urmatoarele produse:

a) produse alimentare: paine, carne, preparate din carne, lapte, ulei comestibil, cartofi, zahar;

b) produse nealimentare: confectii, tricotaje, incaltaminte, articole de igiena - sapun, detergenti.

SECTIUNEA a 2-a

Prioritati in asigurarea cu produse alimentare si nealimentare rationalizate

ART. 8

Autoritatile administratiei publice locale, in programul de aprovizionare elaborat, vor avea in vedere:

a) asigurarea de la agentii economici, in prima urgenta, a cererilor cuprinse in planul de garnizoana, a rechizitiilor de bunuri si a altor cereri ale componentelor sistemului national de aparare;

b) asigurarea aprovizionarii cu prioritate a populatiei evacuate, a personalului din sectorul industriei de aparare si al agentilor economici militarizati;

c) asigurarea aprovizionarii pentru consumurile din centrele de cazare si hranire colectiva - spitale, gradinite, crese, unitati de ocrotire si protectie sociala, unitati sanitare si de protectie sociala si alte unitati similare de pe raza judetului/municipiului Bucuresti.

ART. 9

La declararea mobilizarii sau a starii de razboi consiliile locale vor analiza reteaua de desfacere a produselor rationalizate stabilita in programul de aprovizionare. Daca va fi necesar, se vor stabili noi unitati de desfacere a produselor rationalizate.

ART. 10

Aprovizionarea centrelor de cazare si hranire colectiva se va face pentru produsele rationalizate de la agentii economici stabiliti prin programul de aprovizionare.

ART. 11

Produsele nerationalizate se vor comercializa liber pe piata.

SECTIUNEA a 3-a

Distribuirea produselor alimentare si nealimentare rationalizate pe baza de cartele

A. Tiparirea si distribuirea cartelelor

ART. 12

(1) Fondurile necesare pentru tiparirea cartelelor, in caz de mobilizare sau de razboi, se asigura de la bugetul de stat prin bugetele locale, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare si cu precizarile metodologice emise de Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, cu avizul Ministerului Finantelor Publice.

(2) Ordonatorii principali de credite pentru fondurile prevazute la alin. (1) sunt consiliile judetene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

ART. 13

Modelele cartelelor, caracteristicile, conditiile de tiparire si de pastrare a acestora se stabilesc prin ordin comun de Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie si Ministerul Administratiei si Internelor.

ART. 14

La distribuirea cartelelor catre populatie autoritatile administratiei publice locale vor avea in vedere urmatoarele:

a) fiecare cetatean roman cu domiciliul in Romania are dreptul la cartele, pe baza carora va cumpara produsele rationalizate. Cartelele sunt valabile pe perioadele pentru care au fost emise;

b) pot beneficia de cartele, in aceleasi conditii ca si cetatenii romani, numai strainii cu resedinta sau cu domiciliul in Romania;

c) persoanele trimise in misiuni oficiale in strainatate sunt obligate sa anunte autoritatile administratiei publice locale pe a caror raza domiciliaza si sa predea cartelele. La incheierea misiunii, pe baza dovezilor primite, persoanele in cauza se vor prezenta la autoritatile administratiei publice locale pe a caror raza vor domicilia pentru obtinerea de noi cartele. Aceasta procedura va fi urmata si de rezervistii mobilizati in cadrul fortelor sistemului national de aparare;

d) persoanele care se hranesc in centrele de cazare si hranire colectiva vor preda bonurile din cartelele de produse alimentare acestor centre, corespunzator perioadei de abonat;

e) orice modificare in situatia personala sau profesionala, de natura sa modifice dreptul la produse rationalizate, va fi adusa la cunostinta autoritatilor administratiei publice locale cu documente doveditoare;

f) dreptul de a obtine cartele nu este dependent de o anumita data calendaristica, putandu-se face in orice zi a anului. Cartelele se distribuie numai pentru perioada ramasa pana la expirarea anului sau trimestrului respectiv.

ART. 15

(1) Nu au dreptul la cartele persoanele condamnate cu privare de libertate, pe perioada detentiei.

(2) Persoanele arestate si aflate in cercetari pentru diferite fapte vor primi alte cartele numai pe baza hotararii definitive a instantelor judecatoresti care au solutionat cauza. Fac exceptie persoanele cercetate in stare de libertate.

ART. 16

In baza criteriilor stabilite de consiliul judetean/Consiliul General al Municipiului Bucuresti, proprietarii sau detinatorii de pamant cultivabil, crescatorii de animale, precum si alte persoane, care obtin prin munca prestata produse ce fac parte din lista celor rationalizate, nu au dreptul la unele bonuri din cartele. Bonurile se vor anula prin sigla "X".

ART. 17

Pentru buna desfasurare a activitatii de completare si distribuire a cartelelor, autoritatile administratiei publice locale vor colabora cu serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor, cu agentii economici sau cu alte institutii.

B. Ratii de produse alimentare

ART. 18

Ratiile de produse alimentare sunt prezentate in anexa nr. 1 la prezentele norme.

ART. 19

Pentru persoanele care desfasoara activitati in locuri de munca in conditii speciale, autoritatile administratiei publice locale pot hotari suplimentarea ratiilor produselor alimentare cu cel mult 25%. Locurile de munca in conditii speciale sunt cele stabilite de legislatia in vigoare.

ART. 20

(1) Femeile gravide incepand cu luna a treia, persoanele care lucreaza in mediu toxic, bolnavii cu afectiuni cronice stabilite prin reglementari ale Ministerului Sanatatii, mamele cu sugari pana la un an si copiii pana la 2 ani fac exceptie de la ratia de lapte prevazuta in anexa nr. 1, primind o cantitate de 1 l pe zi. Aceste categorii de persoane vor primi ratia de lapte pe baza documentelor legale eliberate in acest sens.

(2) Pentru persoanele care sufera de diabet se inlocuieste ratia de zahar cu lapte praf, in cantitati egale.

ART. 21

Populatia evacuata la sosirea in localitatile de evacuare va fi inclusa in programul de aprovizionare al consiliului local.

ART. 22

In eventualitatea in care unele produse rationalizate nu pot fi asigurate in totalitate, deficitele se vor completa prin substituiri de produse, pe baza substituirilor prevazute in anexa nr. 2 la prezentele norme.

ART. 23

In cazul unor situatii extreme - diminuarea drastica a resurselor, lipsa posibilitatilor de aprovizionare si alte asemenea situatii - se stabileste ratia de supravietuire, ca ratie unica, care asigura 1.500 de calorii in medie pe zi de persoana. Constituirea acestei ratii se face din produsele alimentare existente, rationalizate sau nerationalizate.

C. Ratii de produse nealimentare

ART. 24

Ratiile de produse nealimentare sunt prezentate in anexa nr. 3 la prezentele norme.

ART. 25

Autoritatile administratiei publice locale pot hotari alocarea de pana la 100 de puncte in plus persoanelor care desfasoara activitati in locurile de munca in conditii speciale.

ART. 26

Bonurile pot fi cumulate pentru obtinerea numarului de puncte necesar cumpararii unui produs.

ART. 27

Perioada pentru care se elibereaza cartela de produse nealimentare este de un an.

ART. 28

Articolele de igiena se distribuie trimestrial, prin agentii economici stabiliti in programul de aprovizionare. Ratia anuala pentru fiecare persoana este de 1 kg sapun de rufe, toaleta sau semitoaleta si 5,500 kg detergent.

 

CAP.III - Atributiile autoritatilor administratiei publice si ale agentilor economici

ART. 29

Autoritatile administratiei publice si agentii economici au urmatoarele atributii generale:

1. transmit Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale, la cererea acestuia, date si informatii pentru cunoasterea potentialului economiei nationale de asigurare a necesarului de produse rationalizate, in caz de mobilizare sau de razboi;

2. analizeaza, anual sau ori de cate ori este nevoie, in comisia pentru probleme de aparare, modul in care sunt indeplinite sarcinile privind asigurarea populatiei cu produse rationalizate, cu adoptarea de masuri corespunzatoare.

……………………….

ART. 31

Autoritatile administratiei publice locale si prefectii au urmatoarele atributii specifice:

A. Consiliul local:

a) in timp de pace:

1. calculeaza necesarul de produse rationalizate pentru populatie, avand in vedere atat numarul de rezervisti mobilizati in fortele sistemului national de aparare, cat si numarul de persoane care urmeaza sa soseasca in localitate ca urmare a actiunii de evacuare;

2. inainteaza consiliului judetean/Consiliului General al Municipiului Bucuresti situatiile cuprinzand necesarul si resursele estimate de produse rationalizate pentru a fi transmise oficiului/biroului de mobilizare in vederea includerii in proiectul planului de mobilizare a economiei nationale; primeste de la consiliul judetean/Consiliul General al Municipiului Bucuresti indicatorii aprobati;

3. solicita concursul sefilor serviciilor publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte organe centrale din unitatile administrativ-teritoriale pentru intocmirea programului de aprovizionare;

4. intocmeste programul de aprovizionare la nivelul localitatii/sectorului, pe baza indicatorilor aprobati prin planul de mobilizare, iar primarul localitatii inmaneaza agentilor economici de pe raza localitatii/sectorului, cu avizul oficiului/biroului de mobilizare, documente si dispozitii care cuprind sarcinile acestora in caz de mobilizare sau de razboi;

5. prevede fonduri banesti in bugetul de stat pentru primul an de razboi, in vederea tiparirii cartelelor;

b) in timp de mobilizare sau de razboi:

1. solicita concursul sefilor serviciilor publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte organe centrale din unitatile administrativ-teritoriale pentru actualizarea programului de aprovizionare si punerea acestuia in aplicare;

2. sprijina agentii economici cuprinsi in programul de aprovizionare, pentru a achizitiona produse alimentare si nealimentare rationalizate de la persoanele fizice care realizeaza surplusuri de produse peste necesarul de consum rationalizat;

3. in momentul trecerii la rationalizarea unor produse alimentare si nealimentare, afiseaza in locuri publice extrase cu drepturile cetatenilor la ratii si cartele;

4. adopta masuri pentru includerea populatiei evacuate in programul de aprovizionare;

5. in cazul deficitelor de produse solicita sprijinul consiliului judetean/Consiliului General al Municipiului Bucuresti;

6. adopta hotararea de trecere la ratia alimentara de supravietuire sau de diminuare procentuala a ratiilor, cand situatia impune acest lucru;

7. conduce, supravegheaza si controleaza activitatea de comercializare a produselor rationalizate, avand in vedere si masurile stabilite de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie.

B. Consiliul judetean/Consiliul General al Municipiului Bucuresti:

a) in timp de pace:

1. centralizeaza de la consiliile locale situatiile cuprinzand necesarul si resursele estimate de produse rationalizate si le transmite oficiului/biroului de mobilizare pentru a fi incluse in proiectul planului de mobilizare a economiei nationale;

2. dupa aprobarea planului de mobilizare a economiei nationale, primeste indicatorii de la oficiul/biroul de mobilizare si ii include in programul de aprovizionare; transmite consiliilor locale indicatorii aprobati in partile care le intereseaza;

3. solicita concursul sefilor serviciilor publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte organe centrale din unitatile administrativ-teritoriale pentru intocmirea programului de aprovizionare la nivelul judetului/municipiului Bucuresti si inmaneaza documente agentilor economici, altii decat cei stabiliti de consiliile locale, pentru echilibrarea nevoilor de produse necesare populatiei cu resursele existente. Documentele si dispozitiile vor fi avizate de oficiul/biroul de mobilizare;

4. centralizeaza propunerile de fonduri banesti ale consiliilor locale pentru tiparirea cartelelor si, cu avizul oficiului/biroului de mobilizare, le cuprinde in proiectul bugetului de stat pentru primul an de razboi;

b) in timp de mobilizare sau de razboi:

1. solicita concursul sefilor serviciilor publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte organe centrale din unitatile administrativ-teritoriale pentru actualizarea programului de aprovizionare si punerea acestuia in aplicare;

2. sprijina consiliile locale in demersurile lor de achizitie a produselor alimentare si nealimentare rationalizate de la persoanele fizice care realizeaza surplusuri de produse peste necesarul de consum rationalizat;

3. adopta masuri pentru includerea populatiei evacuate in programul de aprovizionare a populatiei judetului/municipiului Bucuresti;

4. transmite consiliilor locale trecerea la ratia alimentara de supravietuire;

5. supravegheaza si controleaza modul in care consiliile locale desfasoara activitatea de aprovizionare a populatiei localitatilor/sectoarelor cu produse rationalizate, avand in vedere si masurile stabilite de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie;

6. solicita Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, cu avizul directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala, pentru produsele alimentare rationalizate, si Ministerului Economiei si Comertului, pentru produsele nealimentare rationalizate, redistribuirea excedentelor din alte judete/municipiul Bucuresti pentru acoperirea nevoilor de produse rationalizate deficitare; stabileste impreuna cu directia pentru agricultura si dezvoltare rurala cantitatile de produse rationalizate ce pot fi redistribuite la alte judete/municipiul Bucuresti din surplusul pe care il are la dispozitie.

C. Prefectul:

a) in timp de pace:

1. prin serviciile publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte organe centrale din unitatile administrativteritoriale, pune la dispozitie consiliului judetean/Consiliului General al Municipiului Bucuresti si consiliilor locale, la cererea acestora, date si informatii pentru intocmirea programului de aprovizionare si controleaza modul in care aceste organe utilizeaza datele si informatiile transmise;

2. prin oficiul/biroul de mobilizare:

(i) analizeaza situatiile cuprinzand necesarul si resursele estimate de produse rationalizate propuse de consiliul judetean/Consiliul General al Municipiului Bucuresti si le transmite Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale pentru a fi incluse in proiectul planului de mobilizare a economiei nationale;

(ii) transmite consiliului judetean/Consiliului General al Municipiului Bucuresti nivelul indicatorilor aprobati prin planul de mobilizare a economiei nationale;

(iii) avizeaza documentele de mobilizare ale autoritatilor administratiei publice locale pentru agentii economici producatori, cuprinsi in programele de aprovizionare;

(iv) avizeaza propunerile de fonduri banesti pentru tiparirea cartelelor ce se cuprind in proiectul bugetului de stat pentru primul an de razboi;

b) in timp de mobilizare sau de razboi:

1. prin serviciile publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte organe centrale din unitatile administrativteritoriale, pune la dispozitie consiliului judetean/Consiliului General al Municipiului Bucuresti si consiliilor locale, la cererea acestora, date si informatii pentru actualizarea programului de aprovizionare al acestora;

2. urmareste aplicarea programelor de aprovizionare elaborate si adopta, la nevoie, masuri adecvate pentru eliminarea disfunctionalitatilor privind aprovizionarea populatiei cu produse rationalizate.

ART. 32

Agentii economici cuprinsi in programele de aprovizionare au urmatoarele atributii specifice:

a) in timp de pace:

1. primesc indicatorii din planul de mobilizare de la autoritatile administratiei publice locale si stabilesc masuri tehnico-organizatorice necesare realizarii si distribuirii produselor pe prioritati. Agentii economici producatori coreleaza indicatorii primiti cu capacitatile de care dispun si ii includ in carnetul de mobilizare;

2. pun la dispozitie autoritatilor administratiei publice date si informatii necesare intocmirii programului de aprovizionare;

b) in timp de mobilizare sau de razboi:

1. dupa distribuirea cartelelor catre populatie, vand produsele rationalizate conform ratiilor stabilite;

2. solicita sprijinul consiliului local pentru achizitii de produse alimentare si nealimentare rationalizate de la persoanele fizice care realizeaza surplusuri de produse peste necesarul de consum rationalizat.

ART. 33

Agentii economici din reteaua de comercializare a produselor, care nu sunt cuprinsi in programele de aprovizionare, dupa distribuirea cartelelor catre populatie, nu mai pot desfasura activitati comerciale cu produse din categoria celor rationalizate. Pentru lichidarea stocurilor se va apela la practicile comerciale stabilite de lege.

 

ANEXA 1 la norme

 

            LISTA produselor alimentare rationalizate

 Nr.

crt.     Produse alimentare rationalizate                  Ratii

 1.   Paine (g/zi/persoana)                                 380

 2.   Carne (g/saptamana/persoana)                          532

 3.   Preparate din carne (g/saptamana/persoana)            210

 4.   Lapte (ml/zi/persoana)                                185

 5.   Ulei comestibil (ml/saptamana/persoana)               231

 6.   Zahar (g/saptamana/persoana)                          231

 7.   Cartofi (g/saptamana/persoana)                      1.100

 
ANEXA 2 la norme

                    SUBSTITUIRI de alimente rationalizate

 

       Denumirea    Cantitatea                                     Cantitatea

Nr.   produsului     in grame     Produsele cu care sesubstituie     in grame

crt.  rationalizat

        care se

      substituie

 1.  Paine            100      - Faina de porumb (malai)                66

 2.  Carne            100      - Unt proaspat                           37

                               - Conserve din carne de vita in suc

                                 propriu                                67

                               - Organe comestibile                    275

                               - Peste proaspat                        152

                               - Peste sarat                           101

                               - Conserve din carne de porc in suc

                                 propriu                                41

                               - Preparate din carne                    23

                               - Peste afumat                           64

                               - Slanina (afumata, proaspata, sarata)   14

                               - Conserve de peste in ulei              35

 3. Preparate din     100      - Branza telemea                        141

    carne                      - Branza topita                         165

                               - Carne                                 424

                               - Cascaval                              136

                               - Conserve de peste in ulei             148

                               - Oua (buc.)                              5

                               - Pate de ficat                         151

 4. Lapte (ml)        100      - Lapte praf                             10

                               - Branza telemea                         19

                               - Smantana                               17

                               - Iaurt                                 170

                               - Cascaval                               18

                               - Branza topita                          22

 5. Ulei              100      - Untura de porc                        101

    comestibil (ml)            - Slanina (afumata, proaspata, sarata)  152

                               - Unt proaspat                          147

                               - Margarina                             121

 6. Zahar             100      - Dulceata                              148

                               - Gem                                   168

                               - Compot                                631

                               - Comprimate zahar cu infuzie de ceai   100

                               - Fructe proaspete                      837

                               - Miere de albine                       122

 7. Cartofi           100      - Fasole uscata boabe                    24

                               - Legume proaspete                      304

                               - Conserve de legume in apa sau

                                 in bulion                             228

                               - Varza proaspata                       304

                               - Varza murata                          405

                               - Orez                                   21

                               - Paste fainoase                         20

ANEXA 3 la norme

                                     LISTA

                     produselor nealimentare rationalizate

                      (confectii, tricotaje, incaltaminte)

 

 Denumirea produsului rationalizat                       Punctajul     Ratie

                                                          necesar   an/persoana

                                                           pentru

                                                         obtinerea

                                                        unui produs

                                    1. Confectii

a) Barbati si baieti:

- palton sau inlocuitori de palton                          200         0,15

- pantaloni si pantaloni scurti                              70         0,54

- costume si compleuri                                      150         0,25

- camasi si bluze                                            70         1,54

b) Femei si fete:

- palton sau inlocuitori de palton                          200         0,15

- fuste si fuste pantalon                                    70         0,18

- bluze si camasi                                            70         1,54

- rochie                                                    100         0,45

                                 2. Tricotaje

- tricouri si maiouri de corp                                20         1,00

- jerseuri, pulovere                                         30         0,44

- chiloti                                                    10         1,10

- ciorapi                                                    20         5,00

        3. Incaltaminte (numai ghete, pantofi si cizme din piele sau

                      inlocuitori de piele)

- barbati si femei                                          100         0,50

- copii, adolescenti                                         80

 

 

ORDIN nr.2.061 din 13 iulie 2004

privind aprobarea modelului, caracteristicilor, conditiilor de tiparire si pastrare a cartelelor pentru distribuirea catre populatie a principalelor produse alimentare si nealimentare pe baza de ratii si cartele, in caz de mobilizare sau de razboi

EMITENT:     OF. CENTRAL DE STAT PENTRU PROBLEME SPECIALE; Nr. 2.061 din 13 iulie 2004
         MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR   Nr. 329 din 9 august 2004
         AGENTIA NATIONALA PENTRU INTREPRINDERILE MICI SI MIJLOCII SI COOPERATIE Nr. 191 din 11 august 2004
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 818 din 6 septembrie 2004;

 

seful Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale, presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie si ministrul administratiei si internelor emit urmatorul ordin:

 

ART. 1

Se aproba modelul cartelelor pentru distribuirea catre populatie a principalelor produse alimentare si nealimentare pe baza de ratii si cartele, in caz de mobilizare sau de razboi, astfel:

a) pentru paine, conform anexei nr. 1a);

b) pentru carne, preparate din carne, lapte, ulei, zahar, cartofi, articole de igiena, conform anexei nr. 1b);

c) pentru produse nealimentare - confectii, tricotaje, incaltaminte - conform anexei nr. 1c).

ART. 2

Caracteristicile, conditiile de tiparire si livrare a cartelelor sunt prezentate in caietul de sarcini cuprins in anexa nr. 2.

ART. 3

(1) Cartelele sunt asimilate formularelor tipizate cu regim special.

(2) Tiparirea cartelelor se realizeaza de catre Societatea Comerciala "Imprimeria Nationala" - S.A. sau de catre alte unitati tipografice agreate, sub supravegherea acesteia, cu aplicarea in mod corespunzator a art. 12 lit. h) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achizitiile publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

(3) Comisia de negociere a conditiilor de tiparire si pastrare a cartelelor este numita de catre presedintele consiliului judetean, respectiv de primarul general al municipiului Bucuresti.

ART. 4

Achizitionarea cartelelor se face numai in caz de necesitate, cu avizul Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale.