HOTARIRE Nr.203 din 3 aprilie 1995

privind modul de organizare si de participare la pregatirea persoanelor cu functii de conducere in sistemul autoritatilor administratiei publice, a conducatorilor agentilor economici si ai institutiilor publice cu sarcini la mobilizare, in vederea indeplinirii atributiilor ce le revin pe linia apararii nationale

EMITENT:     GUVERNUL ROMANIEI;
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 67 din 12 aprilie 1995;

 

In temeiul art. 17 din Legea apararii nationale a Romaniei nr.45 din 1 iulie 1994,

Guvernul Romaniei hotaraste:

ART. 1

Ministerul Apararii Nationale, prin Statul Major General, asigura organizarea si conducerea unitara a pregatirii: ministrilor si secretarilor de stat; prefectilor si subprefectilor; presedintilor, vicepresedintilor si secretarilor consiliilor judetene; primarilor si secretarilor consiliilor locale ale municipiilor, oraselor, comunelor si sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si a celor asimilati acestora; conducatorilor agentilor economici si ai institutiilor publice cu sarcini la mobilizare prevazute de lege, in vederea indeplinirii atributiilor ce le revin pe linia apararii nationale.

ART. 2

Pe toata durata cit indeplinesc mandatele sau functiile prevazute la art. 1, persoanele respective participa la activitatile de pregatire stabilite, la datele si in locurile ce li se vor aduce la cunostinta, din timp, de catre autoritatile abilitate in acest sens prin prezenta hotarire.

ART. 3

Pregatirea persoanelor prevazute la art. 1 se realizeaza prin: frecventarea cursurilor Colegiului National de Aparare; convocari periodice; participarea la exercitii si antrenamente de mobilizare; participarea la aplicatii de comandament cu transmisiuni si aplicatii cu trupe sau alte activitati organizate de Statul Major General, mari unitati si unitati.

ART. 4

Pregatirea in cadrul Colegiului National de Aparare se realizeaza optional potrivit prevederilor regulamentului de organizare si functionare a acestei institutii nationale de invatamint.

ART. 5

Dupa numirea in functie, ministrii si secretarii de stat, precum si demnitarii cu rang corespunzator acestora, prefectii, subprefectii si primarul general al municipiului Bucuresti participa la o convocare de pregatire cu durata de 16 ore, in primele 4 luni dupa depunerea juramintului, respectiv dupa numirea in functie.

Presedintii, vicepresedintii si secretarii consiliilor judetene, primarii si secretarii consiliilor locale ale municipiilor, oraselor, comunelor si sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si conducatorii agentilor economici si ai institutiilor publice cu sarcini la mobilizare si persoanele numite cu tinerea evidentei militare si mobilizarea la locul de munca, prevazute de lege, participa la o convocare de pregatire cu durata de 10 ore, in primele 3 luni de la depunerea juramintului, respectiv de la numirea in functie.

ART. 6(MODIFICAT DE HOT. 1342/2002)

Perfectionarea pregatirii persoanelor prevazute la art. 1, in vederea indeplinirii atributiilor pe linia apararii nationale, continua pe toata perioada indeplinirii mandatelor, respectiv a functiilor, prin participarea, anual, la 1-2 convocari.

Durata convocarilor insumeaza anual:

a) 16 ore pentru ministri si secretari de stat, precum si pentru demnitari cu rang corespunzator acestora;

b) 10 ore pentru prefecti, subprefecti, primarul general al municipiului Bucuresti, presedintii, vicepresedintii si secretarii consiliilor judetene, primarul si secretarii consiliilor locale ale municipiilor, oraselor, comunelor si sectoarelor municipiului Bucuresti, conducatorii agentilor economici si ai institutiilor publice cu sarcini la mobilizare, precum si pentru persoanele desemnate cu tinerea evidentei militare si mobilizarea la locul de munca prevazute de lege.

ART. 7

Absolventii Colegiului National de Aparare participa la activitatile de pregatire prevazute la art. 5 si 6, incepind cu anul urmator absolvirii colegiului.

ART. 8

Activitatile de pregatire si de perfectionare a pregatirii persoanelor prevazute la art. 5 alin. 1 se desfasoara la Ministerul Apararii Nationale si sint conduse de Statul Major General.

Activitatile de pregatire si de perfectionare a pregatirii persoanelor prevazute la art. 5 alin. 2 se desfasoara centralizat, in localitatile resedinta de judet, respectiv in municipiul Bucuresti, sau pe grupuri de localitati. Acestea sint organizate si conduse de catre organele militare teritoriale.

ART. 9

In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei hotariri, Secretariatul General al Guvernului are obligatia sa transmita Statului Major General tabele nominale cu persoanele prevazute la art. 5 alin. 1.

Prefectii, prin structurile din teritoriu ale Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale, au obligatia de a transmite centrelor militare, in termenul prevazut la alin. 1, tabele nominale cu persoanele prevazute la art. 5 alin. 2.

Autoritatile prevazute la alin. 1 si 2 au obligatia actualizarii tabelelor nominale ale titularilor functiilor prevazute la art. 5 in termen de 30 de zile de la numire sau de la depunerea juramintului.

ART. 10

Fondurile necesare acoperirii cheltuielilor pentru organizarea si desfasurarea pregatirii personalului prevazut la art. 1 se suporta din bugetul Ministerului Apararii Nationale.

Cheltuielile de transport, cazare, masa si diurna pentru participantii la pregatire se suporta de catre institutiile publice si agentii economici din care acestia fac parte.

ART. 11(MODIFICAT DE HOT. 1342/2002)

Anual, in primul trimestru, ministrul apararii nationale si comandantii centrelor militare prezinta Guvernului, respectiv prefectilor, informari privind modul de indeplinire a prevederilor prezentei hotariri in anul precedent si propun masurile ce trebuie intreprinse pentru imbunatatirea activitatii in anul in curs si in perspectiva.

ART. 12

In termen de 60 de zile de la publicarea prezentei hotariri in Monitorul Oficial al Romaniei, Ministerul Apararii Nationale va elabora instructiuni privind modul de organizare, desfasurare, evidenta si raportare a activitatilor de pregatire prin formele prevazute la art. 3.

PRIM-MINISTRU

NICOLAE VACAROIU

Contrasemneaza:

p. Ministrul apararii nationale,

general-locotenent Dumitru Cioflina,

secretar de stat,

seful Marelui Stat Major

Secretar de stat,

seful Departamentului

pentru Administratie Publica Locala,

Octav Cozmanca

Seful Oficiului Central de Stat

pentru Probleme Speciale,

general-maior Nicolae Popescu