Presedintele Consiliului Judetean Constanta Mihai LUPU si Administratorul Public Gabriel MONEA, au participat astazi, impreuna cu Subprefectul judetului Constanta, Ali SENOL alaturi de reprezentantii Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere si cei ai proiectantului Asocierea Search Corporation SRL - Elgis Romania SA, la prima sesiune de lucru privind construirea drumului expres Constanta - Tulcea.
In momentul de fata, traficul rutier intre Constanta si Tulcea, se realizeaza pe drumul national DN22(E87), iar timpul minim de parcurs este de 1 ora si 45 de minute. Proiectul de construire a drumului expres, cu denumirea generica “Dobrogea Expres” este prins in Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020 si va avea indicativul DX8.
De asemenea, drumul este prevazut si in cadrul Master Planului General de Transport al Romaniei si va face legatura intre Constanta - Babadag - Tulcea - Isaccea - Macin - Braila.
”Scopul nostru este de a ne intalni si de a dezbate orice proiect de dezvoltare al acestui judet si implicit al regiunii in care locuim. Sa poti dezvolta un judet, pe langa necesitatile curente de trai, avem nevoie de drumuri care sa ne permita o dezvoltare economica considerabila, dar si de o mobilitate cat mai facila a fortei de munca. Construirea unui drum expres Constanta - Tulcea reprezinta o necesitate stringenta a regiunii noastre. Impreuna cu toti factorii implicati in demararea, implementarea si construirea drumului Dobrogea Expres, ne-am intalnit astazi pentru a vizualiza cele patru variante de traseu si de a dezbate pe marginea acestora
” a declarat Mihai LUPU, Presedintele Consiliului Judetean Constanta.
Din cele patru variante de traseu expuse, in acest moment, niciuna nu strabate sau intersecteaza situri arheologice, iar dintre acestea doar una nu se suprapune cu zone protejate sau care fac parte din Situl Natura 2000. Astfel, cele patru alternative de traseu au o lungime maxima de 158 km si minima de 106 km (din care 32 km din DN22 existent va fi redimensionat).
Proiectul are ca scop principal reducerea timpului de calatorie si implicit a conditiilor de siguranta a traficului rutier, iar valoarea initiala estimata a contractului este de aproximativ 18 milioane lei.
”Prin construirea acestui drum expres cel mai mult va avea de castigat sectorul turistic al celor doua judete, Constanta si Tulcea.
Totodata, acest drum expres va avea un impact major pozitiv asupra cresterii economice din regiune, precum si a numarului agentilor economici.
Un factor care a impiedicat, pana in prezent, mobilitatea urbana, asa cum am mai spus de multe ori, este reprezentat de plata taxei pe care locuitorii si turistii o achita pentru a intra sau iesi din judetele Constanta si Tulcea. Lucru care nu mi se pare firesc! Aceasta taxa are un impact negativ si asupra transportatorilor comerciali si consider ca ar trebui eliminata cat de curand posibil.
Intalnirea de astazi, a fost o prima dezbatere dintr-o serie de sesiuni de lucru, ce se vor concretiza prin construirea Drumului Dobrogea Expres, atat de necesar locuitorilor Dobrogei
” a mai precizat Mihai LUPU, Presedintele Consiliului Judetean Constanta.
|