SĂNĂTATE

 

Reabilitări/construcţii dispensare - lucrări executate de SC DPPJ SRL în perioada 2008-2012

- în perioada 2008-2012 s-au realizat lucrări de reabilitare pentru 11 obiective - dispensare în localităţile Chirnogeni, Ciobanu, Cobadin, Crucea, Fântânele, Grădina, Mihail Kogălniceanu, Pantelimon, Topalu, un grup social şi o farmacie umană în localitatea Sibioara (Lumina) - lucrări în valoare de 8.090.817 lei

- în 2012 s-a aprobat prin hotărâri de CJ preluarea în administrarea CJ a unor imobile-terenuri din domeniul public al comunelor şi trecerea acestora în gestiunea SC DPPJ SRL, în vederea construirii/reabilitării a 3 obiective de investiţii - un dispensar uman în Comana şi 2 centre de permanenţă medicală în Agigea şi Lumina

 

Sume acordate pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale:

Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa

- s-au alocat fonduri din bugetul CJ în valoare de 800.000€ pentru lucrările de reparaţii la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (în 2008)

s-au executat lucrări de reparaţii şi s-a furnizat aparatură medicală (echipamente medicale, imagistică, dotări medicale) pentru:

Secţia de Chirurgie Cardiovasculară - inaugurată pe 17 noiembrie 2008 - pentru a cărei reabilitare s-au alocat de la bugetul CJ 15.443.404€

Secţia este dotată cu aparatură la standarde occidentale, cotată drept cea mai performantă din România şi cuprinde:

 - 2 blocuri operatorii. (sistem de aer condiţionat cu filtre biologice hepa 9, aparat de răcire a aerului la 7-100 C, lampă scialitică, masă operatorie modernă, complexă, mobilă, pe segmente (cap, trunchi, picioare, mâini); aparate cord-pulmon artificial; aparate de electrocoagulare şi hemostază; aparate de recuperare a celulelor sanguine, monitoare performante; aparate de testare în profunzime a anesteziei; aparate laser pentru varice; aspiratoare cu presiune reglabilă; aparate pentru chirurgia tulburărilor de ritm; aparate pentru operaţii de revascularizare miocardică pe cord bătând; aparate pentru măsurarea debitului sanguin)

- 35 de paturi şi alte 10 pentru compartimentul de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), fiecare sector de ATI fiind dotat cu un monitor ce vizualizează direct tensiunea arterială, pulsul, presiunea, parametrii respiratori etc. (ventilator pentru asigurarea respiraţiei, un aspirator, un injectomat cu ajutorul căruia se vor injecta soluţiile perfuzabile bolnavilor, o instalaţie de încălzire a soluţiilor perfuzabile, dar şi a sângelui, instalaţie de oxigen, de aspiraţie, de vid, un balon de contrapulsaţie (inimă artificială), defibrilator, ecograf cu sinde transesofagiene şi transtoracice, un EKG cu 12, respectiv 16 camere)

- Bancă de organe, ţesuturi şi celule, la standarde occidentale, care va permite medicilor să efectueze cu succes şi cele mai dificile transplanturi

- camere video pentru supraveghere pe holuri şi în sălile de operaţie

- ecrane cu plasmă în saloane, unde se pot vizualiza imagini din interiorul secţiei.

cap_1.jpg    Nu mai murim cu zile!   Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Constanţa se deschide luni   

Bani pentru Chirurgia Cardio-Vasculara   192118901b05514d6706ffc9d1ca9e18.jpg    Bani pentru Clinica de Chirurgie Cardiovasculara!

Secţia de Dializă - inaugurată pe 10 noiembrie 2009 - secţie în care CJC a investit 500.000€

- Centrul a fost creat pentru o capacitate de 60 de locuri - pe lângă aparatură modernă, bolnavii beneficiază de saloane curate, proaspăt văruite şi dotate cu paturi noi.

- Cele 10 aparate folosite la hemodializă şi dializă peritoneală au fost donate de Fresenius, o companie germană cunoscută în domeniul serviciilor private de dializă (firma germană îşi va recupera banii pe această investiţie, deoarece este şi producător de consumabile care vor fi achiziţionate timp de cinci ani).

- Această secţie va rezolva cazurile complicate, care până acum nu puteau fi tratate decât în centrele private.

    

    

Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă - inaugurată pe 18 noiembrie 2009 - investiţie de 5.000.000 lei (fonduri primite de la Ministerul Sănătăţii (MS) şi CJC, prin programul de reabilitare a unităţii sanitare - 4.800.000 lei CJC + 200.000 lei MS).

Secţia este dotată cu aparatură la standarde europene şi cuprinde:

- 6 saloane, fiecare având 5 paturi (paturi speciale pentru ATI cu telecomandă, motoare electrice, saltele speciale)

- dotată cu: sistem de aer condiţionat special pentru ATI, pentru filtrarea aerului (deoarece flora microbiană se poate înmulţi, iar geamurile nu pot fi folosite in aerisire); 15 ventilatoare şi 30 de monitoare; ploscă automată ce curăţă, sterilizează şi dezinfectează, are climatizare, fluide vitale şi lampă de examinare.

      

      

Unitatea de Primiri Urgenţe

- 11 iulie 2010 - la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa a fost inaugurat un nou centru de primire a urgenţelor pentru a prelua cazurile grave ce pot să apară în sezonul estival. Dotată cu aparatură de ultimă generaţie secţia deţine: o sală de triaj, o sală pentru terapie intensivă şi o cameră pentru izolare. Investiţia a costat aproximativ 2.600.000 lei (fonduri: CJC = 813.000 lei + MS = 1.787.000 lei).

- octombrie 2010 - au început reparaţiile la urgenţa veche, iar pe 1 aprilie 2011 s-a dat în folosinţă şi aripa veche, Unitatea de Urgenţă de la Constanţa devenind astfel cea mai mare şi modernă din ţară. Cu o investiţie de 6.000.000 lei (fonduri: CJC = 5.030.000 lei + MS = 970.000 lei), Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean se compară cu unităţile similare din occident, având o suprafaţă de 900 mp. Faţă de spaţiul construit în 2010, s-a extins sala de triaj, s-a amenajat o cameră de resuscitare şi un salon de monitorizare, unde vor fi primite toate urgenţele de intensitate medie. A fost complet renovat şi laboratorul. Toate lucrările au fost efectuate numai cu materiale de ultimă generaţie În plus, locul prin care intră ambulanţele a fost lărgit, tocmai pentru ca autosanitarele să poată intra cu pacientul până la uşa urgenţei.

- august 2011 - UPU a fost dotată cu un endoscop de ultimă generaţie. Cu ajutorul acestui aparat, medicii vor interveni rapid în cazurile de hemoragie digestivă (oprirea hemoragiilor apărute la pacienţii cu ciroză hepatică, ulcer gastric sau duodenal), fără să mai fie nevoie de operaţii. Endoscopul, în valoare de 70.000€, a fost achiziţionat de CJC.

- octombrie 2011 - UPU a fost dotat (prin donaţie) cu un scanner, datele bolnavilor fiind introduse automat într-un sistem modern, care, odată accesat, afişează istoricul pacientului. Aparatul scanează toate datele din cartea de identitate, inclusiv fotografia, şi le încarcă într-un calculator cu ajutorul unui program special. La a doua prezentare la spital, fişa electronică va fi completată automat. Medicii pot afla cu un simplu click ce diagnostice a mai primit pacientul, ce specialist l-a tratat şi alte informaţii despre istoricul bolnavului, inclusiv dacă este asigurat sau nu.

Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică

4 iunie 2009 - a fost inaugurată Secţia de Chirurgie infantilă, la etajul 9 al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Valoarea totală a lucrărilor este de 1.840.000 lei (finanţare CJC), iar spaţiul a fost complet renovat, realizat în contextul lucrărilor capitale de reabilitare. Secţia are 11 saloane dotate fiecare cu două paturi chinezeşti cu motor, acţionate electric; există şi rezerve, cu grup sanitar propriu; 1 bloc operator compus din două săli de operaţie, cu dotări moderne.

- februarie 2012 - Consiliul Judeţean Constanţa a aprobat contractarea unei finanţări rambursabile interne pe 20 ani  în valoare de 5.000.000€, pentru achiziţia de echipamente şi aparatură medicală.

Chirurgia infantila, la casa noua     

Secţia Ortopedie-Traumatologie şi Urgenţă - inaugurată pe 28 martie 2012 – pentru a cărei reabilitare CJC a alocat 6.700.000€.

Secţia respectă toate normele impuse de Uniunea Europeană şi beneficiază de spaţii amenajate după ultimele tendinţe, respectiv:

- 16 saloane cu 56 de locuri în care condiţiile pentru pacienţii internaţi sunt de cinci stele

- camerele de lucru asistenţii medicali, laboratorul pentru determinări de urgenţă, sala de aplicare a protezelor gipsate (inclusiv anexele) şi camera pentru medicii anestezişti

- secţia este dotată şi cu un aparat de radiologie unic în ţară, care diagnostichează afecţiunile cu mare precizie

- noul bloc operator se întinde pe o suprafaţă de 700mp, are 4 săli de operaţii şi un spaţiu de sterilizare cu spaţiu de pregătire a bolnavului şi o zonă postoperatorie şi este prevăzut cu un sistem de ventilare cu flux laminar (tehnologie care determină o scădere masivă a infecţiilor intraspitaliceşti)

    

    

- Sistem de monitorizare video - inaugurat pe 26 aprilie 2012 - sistem  în care CJC a investit 400.000€

- sistemul de supravegherea a căilor de acces, a mişcării personalului şi a mijloacelor auto în incinta SCJU este compus din 69 de camere video pe căile de acces exterioare, interioare, pe holurile principale ale unităţii sanitare şi accesul pe fiecare etaj, urmând ca în perioada imediat următoare să mai fie instalate încă şase

Secţia de Oncologie - inaugurată pe 17 mai 2012

- 6 aprilie 2011 - au fost demarate lucrările la Clinica de Oncologie. Noua secţie funcţionează la parterul unităţii sanitare, în locul celei de nefrologie. Ministerul Sănătăţii a alocat 1.500.000 lei special pentru aceste modernizări.

- în 2012 a fost alocată suma de 1.440.000 lei de către MS, iar CJC a alocat suma de 17.600 lei reprezentând cofinanţare. Consiliul Judeţean Constanţa a contribuit cu fonduri pentru achiziţia de echipamente şi aparatură medicală - prin contractarea unei finanţări rambursabile interne pe 20 ani  în valoare de 10.000.000€.

Secţia de Cardiologie Intervenţională - inaugurată pe 23 mai 2012 - investiţie de peste 1.000.000 a unei firme private, în parteneriat cu CJC

- prin achiziţia unui angiograf, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa va avea cel mai modern Centru de Cardiologie Intervenţională din România - angiograf indispensabil pentru depistarea şi tratarea infarctului miocardic şi dotarea la standarde europene a unei spaţiu din incinta spitalului

- zona de Cardiologie Intervenţională va deservi atât Urgenţa cât şi spitalul - angiograful va fi integrat într-un circuit de rezolvare a urgenţelor cardiologice şi va funcţiona 24 din 24 de ore

- În structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa s-a înfiinţat Centrul de Sănătate Multifuncţional Băneasa (unitate sanitară publică cu paturi înfiinţată prin reorganizarea Centrului de Sănătate Băneasa)

Fundaţiei CHI RO România - pentru funcţionarea fundaţiei CHI (72.400$)

Agenţiei Naţionale Antidrog - Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa - pentru evaluare şi consiliere antidrog Constanţa pentru două activităţi sportive (Cupa Academicus şi Cupa C.J.) şi pentru tipărirea unor pliante ce conţin mesaje antidrog (2.000 lei)

 

Consiliul Judeţean Constanţa a aprobat în 2011 achiziţionarea de bunuri imobile în regim de locuinţe de serviciu = achiziţionarea de bunuri imobile în regim de locuinţe de serviciu pentru specialiştii (consultanţi, medici din ţară şi străinătate etc.) care îşi desfăşoară activitatea în cadrul serviciilor publice de interes judeţean şi a celor care se deplasează la Constanţa.

 

Încheierea de acorduri/parteneriate:

- Protocol de colaborare între Consiliul Judeţean Constanţa şi Fundaţia “Ambulanţa 2000” Constanţa (în 2011) - protocol ce stabileşte cadrul comun de acţiune pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească, la solicitarea beneficiarilor din judeţul Constanţa, în vederea rezolvării unor cazuri grave care necesită transportarea pacienţilor cu ambulanţa cu echipaj complet la şi de la clinici medicale din ţară şi din străinătate

- Acord de servicii medicale între Consiliul Judeţean şi Clinica Medicală Anadolu (CMA) (în 2011) - pentru trimiterea de către CJC a pacienţilor cu boli severe care au fost spitalizaţi în clinicile româneşti dar care nu s-au putut trata, la centrele medicale aparţinând CMA pentru tratament

- CJC depune toate documentele şi informaţiile cu privire la pacient, traduse în limba engleză şi este responsabil pentru plata taxelor referitoare la transferul pacientului cu o ambulanţă aeriană sau de teren după caz în timpul sau după procesul de tratare

- CMA începe tratamentul medical după primirea confirmării scrise prealabile a CJC cu privire la achitarea integrală a costurilor de tratament medical aferente pacientului de către CJC şi după externarea pacientului, CMA va aplica discount 15% la taxele convenite şi aprobate de către CJC cu scrisoarea de garanţie. 

 

PROIECTE FINANŢATE DIN FONDURI NERAMBURSABILE:

 

Reabilitarea infrastructurii, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului de Specialitate T.B.C. din Cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanta

- finanţare prin PO Regional 2007-2013 - Axa 3: Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, DMI 3.1. Reabilitarea/ modernizarea / dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate

proiect început în 2009, finalizat în august 2011 (valoare proiect  = 11.953.931 lei)

- obiectiv: reabilitarea şi modernizarea infrastructurii prin reparaţii la clădiri şi instalaţii, dotarea cabinetelor medicale cu aparatură şi echipamente moderne la standarde europene, echiparea ambulatoriului cu mobilier şi alte dotări, implementarea unui sistem informatic de evidenţă şi control a activităţii din ambulatoriu precum şi protecţia mediului prin gestionarea corespunzătoare a deşeurilor.

      

 

Reabilitarea infrastructurii, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea ambulatoriului din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa - Policlinica 2 Constanţa

- finanţare prin PO Regional 2007-2013 - Axa 3: Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, DMI 3.1. Reabilitarea/ modernizarea / dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate

proiect început în 2011, cu finalizare în 2013 (valoare proiect  = 21.570.396 lei)

- obiectiv: modernizarea şi dotarea cu aparatură medicală de ultima generaţie a Policlinicii 2 Constanţa (ambulatoriul nr.2 al Spitalului Clinic Judeţean Constanţa)

 

Proiectul „Programe de instruire pentru personalul de conducere din spitale”

- finanţare prin PO Sectorial Dezvoltarea Capacităţii Administrative (POSDCA) ; Axa 2. - Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei furnizării serviciilor publice, cu accentul pus pe procesul de descentralizare, DMI 2.1 - Sprijin pentru procesul de descentralizare sectoriala a serviciilor

proiect derulat în perioada 27.05.2010 - 27.04.2011 (valoare proiect  = 396.000 lei)

- obiectiv: îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei serviciilor oferite de către cadrele medicale din judeţul Constanţa, cu accent pe procesul de descentralizare reflectat la nivelul furnizării de servicii – organizarea a 5 sesiuni de training şi a 2 seminarii cu participarea a 60 de cadre medicale din conducerea unităţilor spitaliceşti din Judeţul Constanţa

    

 

Proiectul „Pentru o viaţă sănătoasă”

- finanţare de Uniunea Europeană prin Programul Phare 2006 „Accelerarea implementării strategiei naţionale de îmbunătăţire a situaţiei romilor”

- proiect derulat în anul 2009, în parteneriat cu Autoritatea de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa şi Asociaţia „Speranţă şi încredere” (valoare proiect  = 54.990€)

-  obiectiv: îmbunătăţirea calităţii serviciilor de sănătate oferite de instituţiile de sănătate publică pentru 500 de cetăţeni (copiii, tineri şi vârstnici, femei şi bărbaţi) din 16 comunităţi locale din judeţul Constanţa, locuite preponderent de romi – s-a organizat un curs de formare continuă pentru mediatorii sanitari şi 2 cursuri de instruire în combaterea discriminării pentru medicii de familie şi funcţionarii publici din localităţile Constanţa, Mangalia, Hârşova, Băneasa, Năvodari, Medgidia, Ovidiu, Cernavodă, Murfatlar, Valu lui Traian, Negru Vodă, Ostrov, Cobadin, Cuza Vodă, Mircea Vodă, Dobromir.