CONSILIUL JUDETEAN CONSTANTA

H O T A R A R E A  nr.175

privind declararea ca bunuri de interes public judetean si apartinand domeniului public al judetului Constanta a monumentelor istorice “Ansamblul rupestru Basarabi si a “Mormantului-cavou pictat hipogeu”

 

Consiliul Judetean Constanta intrunit in sedinta din data de 24 noiembrie 2003,

Avand in vedere:

-          Expunerea de motive a Presedintelui Consiliului Judetean Constanta;

-          Raportul Directiei Administratie Publica Locala;

-          Avizul Comisiei de studii, prognoze economico-sociale, buget-finante si administrarea domeniului public si privat al judetului;

-          Avizul Comisiei pentru administratie publica,  juridica, apararea ordinii publice, respectarea drepturilor cetatenilor;

Avand in vedere prevederile art.3 alin.3 din legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia,

In temeiul prevederilor art.104 alin. 2 si art. 109 din Legea nr.215/2001 a administratiei publice locale, art.3(3) din Legea nr.213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia,

 

HOTARASTE:

 

Art.1 – Se declara bun de interes public judetean si apartinand domeniului public al judetului Constanta monumentul istoric „Ansamblul rupestru Basarabi”.

Art.2 – Se declara bun de interes public judetean si apartinand domeniului public al judetului Constanta monumentul istoric „Mormantul-cavou pictat hipogeu”.

Art.3  Directia Administratie Publica Locala va comunica prezenta hotarare persoanelor interesate in vederea aducerii la indeplinire.

 

Constanta 24 noiembrie 2003

PRESEDINTE,

Stelian Dutu

Contrasemneaza

SECRETAR GENERAL,

Mariana Belu

=============================================================================================

CONSILIUL JUDETEAN CONSTANTA

CABINET PRESEDINTE

EXPUNERE DE MOTIVE

la proiectul de hotarare privind declararea ca bunuri de interes public judetean si apartinand domeniului public al judetului Constanta a monumentelor istorice “Ansamblul rupestru Basarabi si a “Mormantului-cavou pictat hipogeu”

 

Judetul Constanta are o veche traditie istorica ale carei inceputuri de locuire umana se manifesta odata cu procesul de antropogeneza (epoca paleolitica).

Epoca bronzului si a fierului releva inflorirea civilizatiei tracice si mai apoi geto-dacice, care reprezinta populatia de baza a Dobrogei si a judetului Constanta pentru o perioada lunga de timp. Incepand cu sec.VII i.e.n. pe tarmul vestic al Marii Negre se instaleaza primele colonii grecesti:  Histria, Tomis si Calatis, aflate toate pe teritoriul judetului Constanta-civilizatia greaca, intrand intr-un dialog continuu si fructuos, cu populatia autohtona a geto-dacilor.

La sfarsitul sec. I i.e.n. Dobrogea si judetul Constanta au trecut sub stapanirea Imperiului roman-civilizatie care a durat 630 de ani. Influenta Romei si mai apoi a celei romano-bizantina facandu-se simtita din plin si contribuind esential la formarea poporului roman si limbii romane.Perioada medievala se manifesta prin evolutia civilizatiei romanesti integrata initial Tarii Romanesti pana la sfarsitul domniei lui Mircea cel Batran, dupa care Dobrogea si judetul Constanta, timp de 400 de ani a fost sub administratie otomana. Numeroase monumente de arhitectura, releva si aceasta amprenta specifica epocii medievale.In urma razboiului de indepedenta din 1877, Dobrogea revine la patria mama-statul national roman -iar prin tratatul de la Berlin (1878) se consacra cucerirea independentei de stat a Romaniei. Fara indoiala ca istoria judetului Constanta este indisolubil legata de cea a orasului TOMIS-Constanta. O deosebita caracteristica si valoare istorica si patrimoniala o au monumentele istorice “Ansamblul rupestru Basarabi” si “Mormantul-cavou pictat hipogeu”.

            Aceste doua monumente istorice reprezinta, pentru judetul Constanta, doua din exponentele culturii si traditiei dobrogene.Declararea acestora ca bunuri de interes public judetean si apartinand domeniului public al judetului Constanta si in administrarea Consiliului Judetean Constanta, pentru o mai buna valorificare, reprezinta un prim pas pentru ca aceste monumente istorice sa beneficieze de o protejare specializata si punere in valoare.Una din componentele ce poate fi avuta in vedere este includerea acestora in programul de dezvoltare a turismului judetean, alaturi de alte asemenea ansambluri.

            Consiliul Judetean Constanta, avand in vedere prevederile Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia are posibilitatea legala de a declara, prin hotarare de consiliu judetean, apartenenta acestor bunuri la domeniul public al judetului Constanta.

            Acestea sunt argumentele, domnilor consilieri, care ma indreptatesc sa va supun atentiei si aprobarii dvs. proiectul de hotarare privind declararea ca bunuri de interes public judetean si apartinand domeniului public al judetului Constanta a monumentelor istorice “Ansamblul rupestru Basarabi si a “Mormantului-cavou pictat hipogeu”.

PRESEDINTE,

Stelian Dutu

=============================================================================================

CONSILIUL JUDETEAN CONSTANTA

DIRECTIA ADMINISTRATIE PUBLICA LOCALA

RAPORT

la proiectul de hotarare privind declararea ca bunuri de interes public judetean si apartinand domeniului public al judetului Constanta a monumentelor istorice “Ansamblul rupestru Basarabi si a “Mormantului-cavou pictat hipogeu”

           

            Bunurile care apartin domeniului public de interes judetean sunt bunurile prevazute la pct. II al anexei la legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, precum si din bunurile de uz sau interes public judetean daca nu sunt declarare de uz sau interes public national.

            Monumentele istorice “ansamblul rupestru Basarabi” si “Mormantul-cavou pictat hipogeu” nu au fost inventariate ca bunuri apartinand domeniului public al statului de catre ministere, de celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si de autoritatile publice centrale care au in adminsitrare asemenea bunuri.

            Astfel, datorita acestui fapt aceste bunuri de importanta judeteana nu au fost atestate ca apartinand domeniului public al statului.

            Potrivit art. 3 alin. 3 din legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia “domeniul public al judetelor este alcatuit din bunurile prevazute la pct. II din anexa si din alte bunuri de uz sau interes judetean, declarate ca atare prin hotarare a consiliului judetean, daca nu sunt declarate prin lege bunuri de uz sau interes public national”.

            Procedeul juridic prin care asemenea bunuri intra in domeniul public al judetului Constanta este declararea acestora ca bunuri de interes public judetean si apartinand domeniului public al judetului Constanta prin hotarare a Consiliului Judetean Constanta.

            In raport de aceste prevederi legale va supunem atentiei si aprobarii proiectul de hotarare privind declararea ca bunuri de interes public judetean si apartinand domeniului public al judetului Constanta a monumentelor istorice “Ansamblul rupestru Basarabi si a “Mormantului-cavou pictat hipogeu”.

 

DIRECTOR,

Daniela Dragomir 

=============================================================================================

CONSILIUL JUDETEAN CONSTANTA

COMISIA PENTRU ADMINISTRATIE PUBLICA, JURIDICA,

APARAREA ORDINII PUBLICE, RESPECTAREA DREPTURILOR CETATENILOR

 

A V I Z

 

            COMISIA PENTRU ADMINISTRATIE PUBLICA, JURIDICA, APARAREA ORDINII PUBLICE, RESPECTAREA DREPTURILOR CETATENILOR , a analizat Expunerea de motive a presedintelui Consiliului Judetean si Raportul Directiei Administratie Publica Locala privind declararea ca bunuri de interes public judetean si apartinand domeniului public al judetului Constanta a monumentelor istorice „Ansamblul rupestru Basarabi” si a „Mormantului-cavou pictat hipogeu”.

            Comisia avizeaza favorabil proiectul de hotarare privind privind declararea ca bunuri de interes public judetean si apartinand domeniului public al judetului Constanta a monumentelor istorice „Ansamblul rupestru Basarabi” si a „Mormantului-cavou pictat hipogeu”.

 

                        PRESEDINTE,                                                                         SECRETAR,

                        PARIZA MIHAI                                                                         CHESOI TUDOREL