CONSILIUL JUDETEAN CONSTANTA

H O T A R A R E A  nr.121

privind stabilirea functiilor publice utilizate in cadrul aparatului propriu de specialitate al Consiliului Judetean Constanta conform prevederilor Legii nr.161/2003

 

Consiliul Judetean Constanta intrunit in sedinta din data de 31 iulie 2003

Avand in vedere:

-          Expunerea de motive a Presedintelui Consiliului Judetean Constanta referitor la stabilirea functiilor publice utilizate in cadrul aparatului propriu de specialitate;

-          Raportul Directiei Buget-Finante si Coordonarea Institutiilor de Cultura de Interes Judetean ;

-          Avizul favorabil Nr.300/26.05.2003, acordat de Agentia Nationala a Functionarilor Publici, pentru functiile publice din cadrul aparatului propriu al Consiliului Judetean Constanta;

-          Avizul Comisiei de specialitate, studii, prognoze economico-sociale, buget-finante si administrarea domeniului public si privat al judetului

In conformitate cu prevederile Legii nr.161/2003, privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitatrea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, Cartea II, Titlul III - Reglementari privind functia publica si functionarii publici;

In temeiul prevederilor art. prevederilor art.104, lit.b) si art.109 din Legea nr.215/2001 privind administratia publica locala ;

 

H O T A R A S T E :

 

Art.1. – Incepand cu data adoptarii prezentei hotarari se aproba  ca din numarul total de  posturi bugetare de 154, sa se utilizeze un  numar total de 118 functii publice generale si functii publice specifice, din care 1 inalt functionar public – Secretarul general al judetului si 117 functii publice in cadrul aparatului propriu de specialitate al Consiliului Judetean Constanta.

Art.2 - Se aproba utilizarea unui numar de 14 functii publice de conducere reprezentand un procent de 12 % din numarul total de functii publice din cadrul aparatului propriu de specialitate al Consiliului Judetean Constanta

Art.3 - Se aproba utilizarea unui numar de 103 functii publice de executie structurate pe clase si grade profesionale, conform anexei nr.1, care face parte integranta din prezenta hotarare.

Art.4 - Se aproba organigrama pentru aparatul propriu de specialitate al Consiliului Judetean Constanta,  conform anexei nr.2.

Art.5 - Se aproba statul de functii pentru aparatul propriu de specialitate al Consiliului Judetean Constanta,  conform anexei nr.3.

Art.6 -Directia Administratie Publica Locala, va transmite prezenta hotarare, factorilor  interesati,  in vederea aducerii la indeplinire.

 

Constanta 31 iulie 2003

PRESEDINTE,

Stelian Dutu

Contrasemneaza

SECRETAR GENERAL,

Mariana Belu

 

ANEXA nr.1

 

FUNCTIILE  PUBLICE

STABILITE PENTRU APARATUL PROPRIU DE SPECIALITATE AL CONSILIULUI JUDETEAN CONSTANTA CONFORM PREVEDERILOR LEGII nr. 161/2003

 

I. TOTAL POSTURI BUGETARE                                    =  154

a)       TOTAL FUNCTII PUBLICE GENERALE SI  

SPECIFICE                                                =  118

b) TOTAL POSTURI CONTRACTUALE               =    36

II.   TOTAL FUNCTII PUBLICE GENERALE

                  SI FUNCTII PUBLICE SPECIFICE                =  118  

            Din care:

a)       INALT FUNCTIONARI PUBLICI (SECRETAR

       GENERAL AL JUDETULUI)                        =     1

            b) FUNCTII PUBLICE DE CONDUCERE             =   14  (12 % din numarul total de functii publice)

            c) FUNCTII PUBLICE DE EXECUTIE                  =  103

 

            III. STRUCTURA FUNCTIILOR PUBLICE DE

       EXECUTIE PE GRADE PROFESIONALE    =  103

 

                        - Clasa  I   -  Total                                 =   81                          

                                   Din care:

         - gradul profesional superior                      =  20 (24,7 %)

                     - gradul profesional principal                     =  31 (38,3 %)

                     - gradul profesional asistent                      =  26 (32,0 %)  

                     - gradul profesional debutant                     =    4 ( 5,0%)

 

- Clasa a II-a       -  Total                       =    3               

                                   Din care: 

 - gradul profesional superior                  = 1   (33,3 %)  

 - gradul profesional principal                  = 2   (66,7 %)

                         - gradul profesional asistent                  =  -   (   -   %)

                         - gradul professional                             =  -   (  -    %)

 

- Clasa a III-a   - Total                            =   19                          

                                    Din care:

                       - gradul profesional superior                    =   4  ( 21 %)

                       - gradul profesional principal                   =   8  ( 42 %)

                       - gradul profesional asistent                    =   6  ( 32 %)

                       - gradul profesional debutant                   =   1  (   5 %)

    


CONSILIUL JUDETEAN CONSTANTA

 

EXPUNERE DE MOTIVE

la proiectul de hotarare privind stabilirea functiilor publice utilizate in  cadrul aparatului propriu de specialitate al Consiliului Judetean

 

              Legea nr.161/2003, privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, Cartea II, Titlul III - Reglementari privind functia publica si functionarii publici, modifica si completeaza Legea nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici, in sensul redefinirii si a clasificarii functiilor publice.

            De asemenea, prin lege se stabileste procentul maxim de 12% pentru functiile publice de conducere din totalul functiilor publice generale si functiilor publice specifice precum si procente maxime pentru fiecare grad profesional corespunzator functionarilor publici din  clasele I, a II-a si a III-a.

            Conform prevederilor Legii nr. 161/2003 Cartea II, Titlul III - Reglementari privind functia publica si functionarii publici, stabilirea functiilor publice pe categorii, clase  si grade profesionale se face cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici pana la 1iunie 2003, iar modificarile corespunzatoare in structura organizatorica si in statul de functii al institutiei trebuie realizate pana la 1 iulie 2003.

        De asemenea reincadrarea functionarilor publici trebuie finalizata pana la 15 iulie a.c.

            Tinand seama de prevederile din Cartea II, Titlul III - Reglementari privind functia publica si functionarii publici din  Legea  nr.161 / 2003,  s-au   reanalizat sarcinile stabilite prin fisa postului pentru fiecare functionar public din cadrul directiilor si compartimentelor si s-a constatat ca din numarul total de 133 functionari publici, 15 functionari publici nu mai indeplinesc conditiile legale pentru ocuparea functiilor respective, urmand a fi salarizati ca personal contractual.

            In cadrul aparatului propriu de specialitate al Consiliului  Judetean, propun sa se utilizeze, in conditiile legii, un numar total de 118 functii publice generale si functii publice specifice din care: inalt functionar public ( secretar general al judetului ) = 1 ;  functii publice de conducere = 14 si  functii publice de executie = 103.

 Functiile  publice de executie stabilite in numar de  103, vor fi structurate astfel: clasa I = 81 functionari publici, clasa a II-a = 3 functionari publici si  clasa a III-a = 19  functionari publici.

In temeiul prevederilor art.16, alin (6) din Cartea II, Titlul III – Reglementari privind functia publica si functionarii publici din  Legea  nr.161 / 2003, tinand seama de importanta si complexitatea activitatilor desfasurate , de vechimea in specialitate dar si in administratia publica, precum si de cursurile de specializare urmate si experienta dovedita, propun ca numarul functionarilor publici pe grade profesionale superior, principal, asistent si debutant sa fie aprobat conform structurii prezentate in anexa nr.1 la proiectul de hotarare.

Mentionez ca Agentia Nationala a Functionarilor Publici pe baza documentatiei solicitate conform prevederilor Legii nr.161/2003, a acordat avizul favorabil nr.300/26.05.2003 pentru utilizarea functiilor publice in cadrul aparatului propriu al Consiliului Judetean Constanta.

            Fata de cele prezentate mai sus, in temeiul  prevederilor art.104 lit. „b” si ale art. 109 din Legea nr.215/2001 privind administratia publica locala, supun spre dezbatere si aprobare, prezentul proiect de hotarare privind stabilirea functiilor publice utilizate in  cadrul aparatului propriu de specialitate al Consiliului Judetean.

 

PRESEDINTE

Stelian Dutu


CONSILIUL JUDETEAN CONSTANTA

DIRECTIA BUGET FINANTE SI COORDONAREA

INSTITUTIILOR DE CULTURA DE INTERES JUDETEAN

Biroul organizare, salarizare, resurse umane

 

R A P O R T

privind stabilirea functiilor publice utilizate in cadrul aparatului propriu de specialitate

al Consiliului Judetean Constanta

 

Conform prevederilor Legii nr.161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitare demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, Cartea II, Titlul III - Reglementari privind functia publica si functionarii publici, intrata in vigoare la data de 21.04.2003, Legea nr.188/1999 privind statutul functionarilor publici cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza, in scopul realizarii unui regim general al raporturilor juridice dintre functionarii publici si autoritatile si institutiile publice din administratia publica centrala si locala.

Tinand seama de prevederile  Legii nr.161/2003 Cartea II, Titlul III - Reglementari privind functia publica si functionarii publici,  pentru aparatul propriu al Consiliului judetean Constanta, propunem sa se utilizeze urmatoarele categorii de functii publice:

            I – Functii publice generale : 

a)       – functii publice corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici: Secretar general al judetului;

b)       - functii publice corespunzatoare categoriei functionarilor publici de conducere: director executiv, director executiv adjunct, sef serviciu, sef birou;

c)       - functii publice corespunzatoare categoriei functionarilor publici de executie: expert, consilier, inspector, consilier juridic, auditor, referent de specialitate, referent.

II - Functii publice specifice: arhitect sef al judetului

            Conform prevederilor art.8 din Legea nr.161/2003 functiile publice corespunzatoare functionarilor publici de executie se impart in trei clase, care se definesc in raport cu nivelul studiilor necesare pentru ocuparea acestora, respectiv:

- clasa I care cuprinde functiile publice pentru a caror ocupare se cer studii superioare de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta (expert, consilier, inspector, consilier juridic, auditor);

-          clasa a II-a care cuprinde functiile publice pentru a caror ocupare se cer studii superioare de scurta durata absolvite cu diploma ( referent specialitate);

-          clasa a III-a care cuprinde functiile publice pentru a caror ocupare se cer studii medii liceale absolvite cu diploma ( referent ).

Potrivit prevederilor art 14 si art 16 din Legea nr.161/2003, functiile publice de

executie sunt structurate pe grade profesionale dupa cum urmeaza : superior ca nivel maxim (20%), principal (40 %), asistent (30 %) si debutant (10 %).

Aplicand prevederile art.16 (2) privind cerintele referitoare la str uctura autoritatilor si institutiilor publice, precum si ale art.16 (3) privind numarul total al functiilor publice corespunzatoare, in mod cumulat, categoriei inaltilor functionari publici si a categoriei functionarilor publici de conducere, pentru aparatul propriu de specialitate al Consiliului Judetean Constanta, se va utiliza:

-          un numar total de 118 functii publice generale si functii publice specifice;

-          inalt functionar public ( secretar general al judetului ) = 1 ;

-          functii publice de conducere                                                = 14 ;

-          functii publice de executie                                                   = 103, structurate pe clase si grade

-          profesionale, astfel:

TOTAL FUNCTII PUBLICE DE EXECUTIE                                   =  103             

 

                        - Clasa  I           Total:                                                   =  81               

                        din care:

                         - gradul profesional superior                             =  20   (   24,7  %)

                        - gradul profesional principal                                          =  31   (  38,3   %)

                        - gradul profesional asistent                                           =  26  (   32,0  %)

                        - gradul profesional debutant                                          =    4  (   5,0   %)

- Clasa a II-a     Total:                                                   =     3                          

 din care:

  - gradul profesional superior                                         =      1  (  33,3 %)

                          - gradul profesional principal                                        =      2 (  66,7 %)

              - gradul profesional asistent                                         =       -  (       %)

                          - gradul profesional debutant                                        =       -  (       %)

 

- Clasa  a III-a  Total                                                     =     19                                    

                       din care: 

                         - gradul profesional superior                                         =      4  (  21   %)

                        - gradul profesional principal                                          =      8   ( 42     %)

                        - gradul profesional debutant                                         =      1   (   5    %)

 

            Avand in vedere prevederile art 16 alin (6) din Legea nr.161/2003 - Cartea II, Titlul III - Reglementari privind functia publica si functionarii publici, s-a majorat numarul maxim al functiilor publice de executie stabilite potrivit art 16 alin (5), conform structurii prezentate mai sus pe grade le profesionale superior, principal si  asistent .

Facem precizarea ca Agentia Nationala a Functionarilor Publici a acordat avizul favorabil nr. 300/26.05.2003 pentru utilizarea functiilor publice din cadrul aparatului propriu al Consiliului Judetean Constanta, pe baza documentatiei solicitate conform prevederilor Legii nr.161 /2003.

            In temeiul prevederilor art.104 lit.”b” si ale art 109 din Legea nr.215/2001 privind administratia publica locala, supunem spre analiza si aprobare proiectul de hotarare alaturat.

 

                                   DIRECTOR                                                      SEF BIROU

                                   Peftiti  Hristu                                                     Ion Dima                                                                                                   

 

CONSILIUL JUDETEAN CONSTANTA

COMISIA DE SPECIALITATE PENTRU STUDII,

PROGNOZE ECONOMICEO-SOCIALE, BUGET-FINANTE

SI ADMINISTRAREA DOMENIULUI PUBLIC SI PRIVAT AL JUDETULUI 

 

A V I Z

 

Comisia de specialitate pentru studii, prognoze economico-sociale, buget-finante si administrarea domeniului public si privat al judetului, intrunita astazi  21.05.2003, a analizat Expunerea de motive a Presedintelui Consiliului Judetean si Raportul Directiei buget-finante si coordonarea institutiilor de cultura de interes judetean, pentru stabilirea functiilor publice utilizate in cadrul aparatului propriu de specialitate al Consiliului Judetean Constanta, potrivit prevederilor Legii nr.161/2003, privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Comisia avizeaza favorabil proiectul de hotarare privind  transformarea unor functii publice utilizate in cadrul aparatului propriu de specialitate al Consiliului Judetean Constanta si propune Consiliului judetean adoptare acestuia in forma prezentata.

 

P R E S E D I N T E                                                     S E C R E T A R