« Inapoi la harta

La intersecţia străzilor Mircea cel Bătrân cu Dragoş Vodă au fost scoase la lumină resturile unei basilici şi ale unei construcţii anexe. Edificiul este orientat aproximativ pe direcţia Vest-nord-vest –Est-sud-est; dimensiunile exterioare sunt 54,7mx24,3m. La nivelul fundaţiilor, zidurile au grosimi de aproximativ 1,25 m. În interior, dimensiunile naos-ului sunt de 32,1mx2,7m. Nava principală (centrală) are lăţimea de 11,65 m, în timp ce navele laterale nu au decât 4 m deschidere.

Absida are o deschidere de 19,5 m, în exterior fiind pentagonală. Nartex-ul are următoarele dimensiuni interioare: 21,65mx3,8m, iar pereţii au grosimea de la 0,90 m (la est) şi 1,25 m (la vest). Trei alte încăperi (fragmentare) aflate în prelungirea către vest pot constitui un atrium.

Construcţia anexă, legată structural de corpul bazilicii, se compune dintr-un ansamblu de încăperi în succesiune (trei la număr), ataşate zidului de nord al absidei. Prima din încăperi are dimensiunile 5,7mx4m, iar celelalte două măsoară fiecare 8,9m x3,8m. Un portic fragmentar delimita latura de nord a ansamblului.

Datarea monumentului a fost stabilită cândva câtre sfârşitul sec. al V-lea – începutul secolului al VII-lea d.Chr.

Dintre oraşele pomenite în NOTITIA EPICOPATUM ca sedii episcopale, Callatis, Tropaeum Traiani, Histria şi Axiopolis par a fi cel mai sigur în această situaţie. Deci, în acest context creat putem distinge o basilică mitropolie (cea de la Tomis), 14 basilici episcopale şi, pendinte la acestea, palatele episcopale (cazul oraşelor Histria, Callatis şi Tropeum Traiani).

Descoperirea temeliilor celor mai mari basilici cunoscute până acum în Dobrogea, pe faleza de nord-est a peninsulei (Constanţa), precum şi a celei de la Histria sunt cu certitudine rodul unor eforturi constructive, ca urmare a schimbărilor survenite în organizarea ecleziastică a Scythiei Minor la sfârşitul secolului al V-lea şi începutul secolului următor, iar în acest cadru, basilica de pe faleza constănţeană a reprezentat Mitropolia Scythiei Minor.