« Inapoi la harta

În apropierea Porţii nr. 1 a portului comercial actual se văd încă resturile unei basilici creştine, un  edificiu care completa ansamblul mai larg, ce cuprindea termele, portul antic, Edificiul cu mozaic (împreună cu cele două rânduri de încăperi boltite), dar cu siguranţă şi alte edificii încă nedescoperite şi a căror existenţă poate fi bănuită datorită resturilor de zidire încă necercetate, dar nu de puţine ori vizibile la suprafaţă.

Partea dinspre răsărit a edificiului, ale cărui dimensiuni iniţiale erau de circa 24mx9m, a fost restaurată astfel încât elementele specifice au devenit vizibile; este cazul absidei, încăperile care încadrau clădirea la nord şi la sud şi o parte a naos-ului (locul în care se adunau credincioşii).

Sunt vizibile, totodată, şi elemente ale tehnicii de lucru, specifice epocii romane târzii, ca de exemplu zidăria lucrată din brâuri alternative din piatră şi cărămizi, totul legat cu mortar ori pavaje lucrate din lespezi de piatră. Aceste elemente, la care se adaugă cele legate de compartimentarea întregului complex, ne arată că suntem în faţa unui lăcaş de cult ridicat în secolul V p.Chr.,  sau la începutul secolului următor şi care şi-a continuat existenţa până la sfârşitul antichităţii.