ORASUL BASARABI

 

 

Caracteristici generale:

Orasul Basarabi (cu satul Siminoc) este situat la 20 km vest de orasul Constanta, in centrul judetului, in Valea Carasu, intr-un tinut cu aspect specific de stepa. Localitatea se afla la intersectia drumului national DN 3 cu  DN 22C.

Vecini: la est – comuna Valu lui Traian, la vest – comuna Ciocarlia si satul Valea Dacilor, la sud – comuna Ciocarlia si comuna Baraganu, iar la nord–comuna Poarta Alba.

Sapaturile arheologice in dealul Tibisirului, au descoperit o biserica rupestra (de creta) facand parte dintr-un complex manastiresc-funerar de la sfarsitul secolului IX, pe ai carei pereti sunt diverse inscriptii, ornamente geometrice si imagini stilizate de animale si figuri omenesti. Arheologii au stabilit ca este o straveche asezare omeneasca, ceea ce motiveaza presupunerea ca localitatea exista dinainte de anul 992 e.n.

Pentru prima data localitatea apare sub denumirea de Murfatlar in anul 1864 si se pastreaza pana in anul 1924, dupa care, in urma disputelor politice dintre taranisti si liberali, numele se schimba in Basarabi. In anul 1965 denumirea de Basarabi este din nou schimbata in Murfatlar pentru ca apoi, in anul 1980, sa redevina Basarabi.

Prin descoperirile efectuate, s-a dovedit ca alaturi de populatia autohtona stramoseasca, pastratoare a vechilor traditii romano-bizantine, traiau si alte populatii de curand crestinate – goti sau vikingi – dintre cei care cutreierau drumurile comerciale.

Din centrul orasului Basarabi se poate zari de pe inaltimile din stanga, respectiv de pe Dealul Tibisirului, langa cariera de creta, un acoperamant masiv ce adaposteste vestitul Complex Rupestru de la Basarabi, monument istoric unic in tara prin caracteristicile lui. Acest monument reprezinta un complex de sase bisericute sapate in muntele de creta si a fost descoperit in anul 1975 de catre muncitorii care lucrau la exploatarea dealului de creta. 

Ansamblul rupestru de la Basarabi se inscrie in patrimoniul cultural national ca unul dintre cele mai importante monumente arheologice, cu implicatii profunde asupra istoriei romanesti.

O clasificare a industriei locale pe principalele ramuri evidentia, la sfarsitul anului 1992, existenta unei societati comerciale in industria mijloacelor de transport si a unui agent economic in industria alimentara. Industria alimentara este reprezentata de CRAMA Murfatlar. In Basarabi exista si o fabrica de creta si, nu in ultimul rand, Zona Libera, unde se dezvolta industria textila si cea alimentara.

Din totalul suprafetei agricole de 5161 hectare, terenul arabil reprezinta 3065 hectare, agricultura detinand o pondere insemnata in economia orasului. In structura suprafetei cultivate si a productiei vegetale, ponderea cea mai mare revine culturilor de cereale (porumb, grau), floarea-soarelui, legume, cartofi. Viticultura detine 39% din suprafata agricola, livezile 0,4%, iar pasunile 2,5%. Restul suprafetei este ocupata de paduri (771 ha), ape (93 ha), drumuri (299 ha), constructii provizorii (518 ha), teren neproductiv si cu alte destinatii (22 ha).

Localitatea Basarabi este renumita in intreaga tara si peste hotare prin apreciatele sale soiuri de vin, aceasta zona avand caractere similare cu cea din Champagne din Franta.

 

Forta de munca si protectia sociala:

 

Denumire indicatori

U.M

Total  localitate

 Populatie  - total

 din care  -femei

                -barbati

persoane

persoane

persoane

10.676

5.878

4.798

Nr.persoane apte de munca

persoane

4485

Nr.persoane ocupate in munca

 

4308

Nr.pers. apte de munca incadrate cu contract de  munca

Nr. mediu

1050

Nr.pensionari existenti in localitate

persoane

3.860

Nr.someri existenti in localitate

persoane

300

Nr.persoane adulte cu handicap

persoane

110

Nr.asistenti personali pentru persoane adulte cu handicap

persoane

18

Nr.copii cu handicap

persoane

65

Nr.asistenti personali pentru copiii cu handicap

persoane

24

Nr.persoane care primesc ajutor social

persoane

293

Nr.persoane apte de munca care primesc ajutor social

persoane

71

Nr.persoane varstnice fara sustinatori legali

persoane

25

Nr.persoane care lucreaza in strainatate

persoane

40

 

Datorita faptului ca localitatea se afla la o distanta relativ mica –18 km  de doua mari orase industrializate, respectiv Constanta si Medgidia, unde multe unitati industriale s-au inchis dupa 1989, acum exista in localitate un numar mare de persoane calificate.

 

Structura populatiei pe nationalitati:

-          90.3 %romani, 9.7% alte nationalitati (tatari, romi,etc)

 

Suprafata totala:  6668 ha

-          Teren intravilan: 468 ha

-          Teren extravilan: 6200 ha

 

suprafata locuibila: 161 ha

Locuinte existente: 3360

Numar de gospodarii: 2780

Numar gospodarii  racordate la reteaua  electrica -  2780

  

Suprafata  agricola: 5161 ha

din care suprafata arabila total 3065 ha; 713 ha in proprietate privata

-          Pasuni: 167 ha

-          Vii si pepiniere viticole+ livezi:  2019ha

 

Paduri si alte terenuri cu vegetatie forestiera – total  771 ha ; 4 ha in proprietate privata

-          Ape si balti:    93 ha

-          Alte terenuri:  352 ha

 

Situatia proprietatii:

-          din suprafata totala, in proprietate privata: 3065 ha

-          numar de proprietari care locuiesc in sat - 312 gospodarii in satul Siminoc

-          suprafata totala detinuta de acestia – 1700 ha

               

Suprafata lucrata de asociatiile agricole - 1464ha

 

Situatia  alimentarii cu apa:

Lungime retea de distributie a apei potabile : 24,5 km

In orasul Basarabi furnizorul de apa potabila este RAJA Constanta,  iar in satul Siminoc apa este furnizata de Primaria Basarabi prin Serviciul de Gospodarie Comunala. Pentru Siminoc exista un put de 180 m adancime, o conducta de aductiune de 6 km, un rezervor semiingropat si o retea de alimentare  cu apa de aprox. 9000 m.

 

Descrierea sistemului de irigatii: exista sistem pentru irigatii, dar 50% necesita reabilitari

 

Sistem de canalizare: lungime cca 9 km numai in orasul Basarabi (RAJA C-ta)

 

Infrastructura de transport

Lungimea totala a drumurilor publice = 24,5 km Basarabi + 14,5  km Siminoc , din care : 

-          asfaltate = 17,34 km

-          pietruite = 5,07 km

-          de pamant = 15,91km

 

Transportul populatiei si al marfurilor este asigurat, pe langa circulatia rutiera (exista o linie de transport calatori - autobuze), si de transportul feroviar, in Basarabi existand o gara deosebit de importanta pentru aceasta categorie de transport. Lungimea suprafetei de cale ferata in exploatare este de 4,98km.

Localitatea este si un important port fluvial ca urmare a traficului ce se deruleaza pe canalul Dunare-Marea Neagra. Portul Basarabi este situat pe malul drept al Canalului Dunare Marea Neagra, la km 25. Portul dispune de gara fluviala, magazie de marfuri generale, dane specializate si santier pentru reparatii nave tehnice, avand un trafic anual de 700.000 tone.

Pe canalul magistral care aduce apa din Dunare (apa folosita la irigarea suprafetelor agricole) este amplasata statia de pompare Basarabi-Padure, considerata una din cele mai mari statii de pompare din tara si din Europa (ca debit si putere instalata).

 

Situatia gestionarii deseurilor

Deseurile sunt depozitate in groapa de gunoi a orasului, care se afla la aprox.1 km de localitate. Deseurile nu sunt depozitate selectiv.

 

Agenti economici:

In localitate sunt aproximativ 150 de agenti economici, din care 15 asociatii agricole. Cei mai reprezentativi  agenti economici sunt :

-          SC MURFATLAR ROMANIA SA- productia si imbutelierea vinului

-          SC FERMELE MURFATLAR SA – cultivarea vitei de vie

-          SC UTILAJ GREU SA – reparatii utilaje grele

-          C.N. ADM. CANALELOR NAVIGABILE S.A. Debarcader

-          SC TEMPO INVEST SRL –fabricarea cretei

-          SC ECO-BLOCK SRL – fabricarea bca-ului

-          SC SOFEMA SHIRT’S SRL – fabrica de confectii camasi

-          SC TAS SRL- transporturi auto speciale

-          SC MAX SRL – depozit materiale de constructii

-          S.N.I.F. – Sucursala Basarabi – imbunatatiri funciare

-          ADM. ZONEI LIBERE BASARABI R.A.

 

Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Vini-Viticola Murfatlar a fost infiintata in 1907  si apartine de Academia de Stiinte Agricole si Silvice Bucuresti. Statiunea se distinge prin cercetarile in viticultura si vinificatie. Aceasta trasatura specifica a zonei a transformat crama si complexul de vinificatie al S.C. Vie Vin S.A. Murfatlar in obiective turistice ale orasului. Desigur, fata de posibilitatile naturale oferite de zona, capacitatea de cazare este mult prea mica, existand practic o singura unitate hoteliera apartinand S.C. Vie Vin S.A. Murfatlar.

  

Educatie si cultura

Nr. total de unitati de invatamant - 7, din care:

-          3 gradinite cu 17 sali de clasa,

-          3 scoli cu 43 sali de clasa,

-          1 liceu

Numar total de cadre didactice- 120, din care calificate 87.

Numarul total de elevi din localitate - 1330, din care 

-          Liceul Teoretic Basarabi -770 elevi

-          Sc.gen. cu clasele I-VIII Basarabi – 454 elevi

-          Sc gen din satul Siminoc -106 elevi

 

In orasul Basarabi exista 1 spatiu cu destinatie activitati culturale si de agrement , 1 camin cultural , 1 biblioteca in stare  buna (nr angajati 4, program de functionare 8.30 – 16.30)

Manifestarile culturale se desfasoara in sala Cercului Militar U.M. 01245, sala Caminului cultural Siminoc, sala Yellow Club, Sala de sport si stadionul orasenesc.

 

Evenimente culturale cu caracter  traditional : Gurbanu Viilor, Mucenicii, Ziua Recoltei,  Kures- lupte tataresti

Ansambluri folclorice :

-          dansuri populare – «Junii Murfatlarului» (are in componenta tineri din localitate; s-a remarcat prin participarea la diferite concursuri, evenimente locale, judetene)

-          dansuri orientale – «Nurbatlar» ;

Cercul  de pictura  «Pasteluri» – expozitii locale si judetene

Clubul sportiv «Perla Basarabi» – echipa de fotbal inscrisa in divizia D

Alte actiuni : simpozioane, colocvii, lansari de carte, spectacole tematice, expozitii de pictura, depuneri de coroane

 

Obiective culturale:

-          Biserica Adormirea Maicii Domnului- monument istoric datant din 1904

-          Conacul Familiei Kogalniceanu

-          Monumentul Eroilor

 

Obiective turistice:

-          Ansamblul Rupestru de la Basarabi

-          Popasul Fantanita in incinta Rezervatiei Fantanita

-          Punctul turistic Murfatlar

-          Debarcaderul de pe Canalul Dunare – Marea Neagra

 

Unitati sanitare

In orasul Basarabi functioneaza 7 cabinete medicale private si 3 farmacii

Nr. total de medici : 11

Nr. personal mediu  sanitar : 9

 

Unitati veterinare

-          1 dispensar veterinar cu un specialist

 
Efective de animale

-          bovine 185 capete

-          ovine 2.200

-          caprine 570

-          porcine 1600

-          pasari 12.000

 

Situatia relatiilor de cooperare internationala

Orasul a semnat acorduri de Infratirire cu localitatile BURHANIYE – Turcia si NEGRESTI – Rep.Moldova ( schimburi de experienta culturale, sportive)

Ansamblul  folcloric « Junii Murfatlarului » a participat la Festivalul Maslinului din Turcia.

  

Apartenenta la structuri asociative nationale

Asociatia Oraselor din Romania

 

Organizatii nonguvernamentale care activeaza pe raza localitatii :

Revista culturala ‘‘Metafora’’

 

Numarul de personal din cadrul administratiei publice locale

-          34 functii publice, din care 4 functii publice de conducere

-          56 persoane incadrate cu contract individual de munca

-          50 asistenti personali ai persoanelor cu handicap grav incadrati cu contract individual de munca.

 

Obiectivele prioritare de dezvoltare locala :

-          reabilitarea complexului monahal rupestru de la Basarabi - monument protejat de UNESCO -  si introducerea  acestuia in circuitul turistic;

-          construirea in zona protejata a ansamblului rupestru a unui ‘’Complex Muzeistic Belvedere’’  cu anexa muzeu, hotel sau motel in trepte pe versantul de deal, restaurant, gradina de vara, platou vizionare panorama orasului, popas debarcader pentru plimbari cu vaporasul pe canal, parcari auto ;

-          finalizarea lucrarilor de consolidare  a ‘’Conacului Mihail Kogalniceanu’’  cu refunctionalizarea Gradinitei nr. 2 si dotarea cu centrala termica ;

-          modernizare Club gradina de vara – anexa la Casa de Cultura ;

-          platforma parcare -  Str Nichita Stanescu ;

-          extinderea si modernizarea retelei de alimentare cu apa - extinderea retelei de canalizare cu 5 km

-          modernizarea si asfaltarea strazilor din orasul Basarabi si satul Siminoc (Basarabi 11 km, Siminoc 12 km)

-          modernizarea strazii Tineretului  si regularizarea cursului apelor pluviale (exista pericol de inundatii)

-          asfaltarea completa a DC27 Basarabi – Siminoc – Valea Dacilor.

-          refacerea instalatiei de furnizare a energiei electrice in Cartierul de Nord de la Atelierul Mecanic si la blocurile I.A.S.

-          alimentarea cu gaze a locuintelor si obiectivelor industriale

-          constructia unei case de cultura, a unei gradinite

-          reabilitarea a 3 scoli ( dotarea cu mobilier si tamplarie PVC), a 2 gradinite, a unui camin cultural

-          efectuare  lucrari de indiguiri, taluzari pe o lungime de 4 km;

-          extinderea sediului primariei

-          efectuarea de lucrari de imprejmuire si amenajare a cimitirului crestin

-          constructia unei statii de transfer;

 

Observatii:

-          strategia de dezvoltare locala este in curs de elaborare

-          orasul Basarabi  este membru in grupul de actiune locala - Asociatia de dezvoltare zonala- din care fac parte si localitatile : Valul lui Traian , Poarta Alba si Cumpana

-          este necesar sa se realizeze cadastrul general si cadastrul de specialitate pe tot teritoriul administrativ al orasului

-          exista studiu de prefezabilitate pentru restaurarea ansamblului rupestru de la Basarabi

-          exista studii de fezabilitate pentru extindere alimentare cu apa si canalizare pentru o lungime de 690 ml apa si 704 ml canal

-          exista proiect pentru canalizare pe strazile:  Fagetului, Nicolae Balcescu si Dimitrie Cantemir

-          exista proiect pentru modernizarea strazii Tineretului